Maräng Pavlova med nektariner

Pavlova är en efterrätt jag gärna gör, inte minst sommartid, dignande av färska bär. Den söta knapersega marängen bryter fint tillsammans med vaniljgrädden mot färska jordgubbar eller hallon – kanske tillsammans med blåbär – senare på sommaren.

Men det går även alldeles utmärkt att som här dekorera den med saftiga nektariner eller persikor. Baka gärna marängen tidigare samma dag som du ska servera den, eftersom marängen lätt mjuknar annars. Regnar det, som när jag gjorde den, kan man ha ett litet problem. Min marängbotten blev mjuk när den legat framme i den regntunga luften så jag stoppade den en till sväng i ugnen på 150 grader med varmluft för att få den torrare. Tänk på att låta den svalna ordentligt innan du lägger på den vispade grädden. Montera tårtan precis före servering för att hålla marängen så knaprig och fin som möjligt.

Du behöver:

3-4 äggvitor

1/4 tsk salt

knappt 2 dl socker, gärna fint råsocker (använder du råsocker som har lite större korn löser de sig inte riktigt)

2 tsk potatismjöl eller maizenamjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1-2 tsk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

4-5 nektariner eller persikor som vid montering precis innan servering skärs i skivor

Gör så här:

Vispa äggvitorna med saltet i en skål. Använd elvisp på högsta farten. När äggvitorna stelnat till ett tjockt vitt fluffigt skum vispar du i sockret lite i taget i en smal stråle under konstant vispning. Vispa någon minut till när allt sockret är tillsatt. Blanda bakpulvret med potatis- eller maizenamjölet samt vaniljsockret och vispa i det. Vispa sist i vinägern.

Bred ut smeten till en rundel på ca 20-25 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Du kan se det på en bild här bredvid. Ställ in i ugnen som du värmt till 175 grader men direkt drar ner till 150 grader. Låt marängen stå i en dryg timme, stäng av värmen och låt den stå kvar att torka ytterligare. Knacka på marängen så att du märker att den är torr och inte för mjuk inuti. Det låter mer ihåligt och torrt när den är klar. Den brukar fortfarande ha en lite knaperseg god kärna. På en annan bild här bredvid lite längre ner ser du den färdigbakade marängbotten.

Ställ marängen på ett torrt ställe tills det är dags att montera tårtan.

Vispa 2½-3 dl grädde med ½ msk socker och äkta vanilj, alternativt 1½ tsk vaniljsocker. Jag tycker om när grädden är ganska krämig och inte för hårdvispad. Bred den vispade grädden på den avsvalnade marängbotten och dekorera med nektarinskivorna eller persikoskivor.

Servera direkt och njut!

Lycka till med marängbaket önskas med varma matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*