Grillad fläskfilé solomillo

Fläskfilé brukar vara populärt att grilla. I Spanien är ju fläskkött från den iberiska grisen en stor och viktig råvara. Här har vi köpt härlig iberisk fläskfilé som på spanska kallas solomillo, lagt den i en marinad smaksatt med bland annat salvia och soyasås.

Som tillbehör blev det grillade tomater på barnens enträgna önskan, grillade potatishalvor smaksatta med rosmarin och timjan samt en chili-limesmakande salsa. Det var meningen att det skulle bli en nektarinsalsa men de solmogna nektarinerna var uppsmaskade av sönerna så det fick bli en ögonblicksinspiration där jag blandade mango, nektarin och avokado.

Och till efterrätt blev det chokladmousse med spansk smak av apelsinskal och -saft. Du finner övriga recept här bredvid på Katinkas Kitchen eller på länkarna nedan. Tallriken med rätten här bredvid är sonens prydligt upplagda fat som han fotograferat.

Du behöver till fläskfilén:

Beräkna ca 200 gram fläskfilé per person, blir det kött över är det jättegott att äta kallt till lunch.

Beräkna hälften soyasås, hälften olja – d.v.s ½ dl soya och ½ dl olivolja

salvia, helst en stor näve färsk finhackad, alt. två rågade tsk torkad salvia

gärna lite rosmarin också, eller herbes de Provence

2-4 vitlöksklyftor, skalade och pressade

peppar, salt

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg den putsade fläskfilén i marinaden. Låt den stå i kylen i några timmar eller framme ½-1 timme före grillning. Tänk på att det är alltid bäst att grilla köttet rumstempererat.

Förbered tillbehören du valt under tiden, se länkar nedan eller botanisera i kolumnen till höger i kategorin tillbehör eller under grillat. Här är länkar till några goda passande tillbehör:

Länk till grillade potatishalvor: http://katinkaskitchen.com/?p=11785

Länk till grillade tomater: http://katinkaskitchen.com/?p=11808

Länk till salsa på mango, nektarin och avokado: http://katinkaskitchen.com/?p=11795

Grilla köttet och glöm inte lägga på locket om du använder en klotgrill, typ Weber. Grilla köttet så det blir nästan helt genomstekt men lätt rosa i mitten så att det inte blir torrt.

Buen provecho, som det heter i Spanien hälsas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hamamrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera