Grillade tomater

Det här är ett busenkelt tillbehör, som jag ofta gör. Barnen vill helst ha det varje dag. Det är extra gott att grilla de lite större tomaterna, typ bifftomater. I Spanien är det mest sådana tomater man finner i affärerna och på marknaderna.

Jag kryddar gärna tomaterna med provencalska örtkryddor, rosmarin eller timjan, gärna färsk. När du sedan lägger dem på grillen är det viktigt att tänka på att lägga dem med skalsidan ner så de behåller allt det goda innanmätet utan att det rinner ut.

Beräkna minst en tomat per person. Dela tomaterna i halvor mitt emellan kvistfästet och toppsidan av tomaten. På så vis får du snyggare halvor och de håller dessutom ihop bättre än om man delar dem på andra ledden.

Lägg tomathalvorna på ett fat och strö färska örtkryddor över – jag brukar ta herbes de Provence, men det går även bra med timjan och/eller rosmarin. Strö även lite salt på dem.

När du sedan grillar dem lägger du dem som sagt med skalsidan neråt så de behåller allt det saftiga goda i sig. När de ser mjuka och härliga ut lägger du upp dem på ett serveringsfat eller direkt på tallrikarna och serverar med allt det övriga goda du lagat till kvällens grillmiddag.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera