Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Chokladmousse med apelsin

Chokladmousse brukar vara en favorit hos såväl stora som små. Oftast göra jag den bara rätt upp och ner med bara smaken av den goda chokladen. Ibland har jag hallon till den.

I Spanien kändes det självklart att låta den få smak av sydspaniens soliga apelsiner, genom att smaksätta denna lätta och lättlagade chokladmousse med såväl saft som skal av apelsin.

Receptet är lagom till 4 personer, eller 6 små portioner. Häll gärna upp i fina skålar eller glas, eller ställ i stor skål och lägg upp i fina kulor/ägg med hjälp av en sked som du doppar i hett vatten för att smälta igenom den ljuvligt krämiga moussen. Till buffé lägger jag gärna portionsvis i engångsvinglas för vacker men praktisk servering.  Dubbla receptet för buffé för ca tio personer.

Du behöver:

100 gram mörk choklad av god kvalitet (jag tar ofta Linds mörka 70% eller den med havssalt)

3 äggvitor (några droppar citron för att vitorna lättare ska styvna)

1-2 msk strösocker – som jag har i äggulorna när vispar dem

2-3 äggulor – vispade med sockret

saft och skal från 1-2 apelsiner

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull som du ställer på lägsta värmen på en platta på spisen. (även om många förespråkar att smälta choklad i vattenbad vill jag avråda från det eftersom det lätt dels blir för varmt men framför allt lätt kommer vattenånga i chokladen och då skär den sig!)

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna, gärna någon droppe citronsaft och en knivsudd salt till ett fast skum. Vispa gulorna för sig med sockret.

Ta den smälta chokladen från värmen, låt svalna ett litet tag och rör ner i äggulevispet. Blanda i apelsinsaften och det rivna apelsinskalet.

Rör ner hälften av vitorna i chokladsmeten. Vänd därefter ner resten.

Fördela moussen i koppar, täck med plastfolie och låt stå kallt i minst en halvtimme innan servering.

Servera moussen och dekorera gärna med apelsinskivor eller hinnfria apelsinklyftor.

Bon appétit!

önskas med vänliga sydspanska matlgada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply