Grillad hel kyckling

Grillat är ju gott, och väljer man att grilla en stek eller hel kyckling blir det garanterat lyckat.

Många tror att det inte går att grilla stora saker, men det är just då som köttet blir riktigt saftigt och fint. Det kräver förstås en grill med lock, typ klotgrill som Weber. Här har vi marinerat hela kycklingar i citron, örter, vitlök och olivolja och grillat dem hela.

Till serverade vi grillade potatishalvor, grillade tomathalvor och kokta morötter smaksatta med lime och chili. Vi gjorde även foliepaket med färsk lök som får smak av timjan, vitt vin, smör och olivolja samt salt och som får stå på grillen länge och väl så lökarna blir riktigt mjukbakade och mjälla i smaken. Du finner de recepten här bredvid eller i kategorin tillbehör i kolumnen till höger eller i länkarna här nedanför.

Du behöver:

1 eller 2 hela kycklingar

citroner, saft och skal samt citronhalvor att fylla kycklingarna med

färska örter

2-6 vitlöksklyftor, skalade och pressade

salt och peppar

Gör så här:

Blanda ihop marinaden, fyll kycklingarna med citronhalvor och kanske några kvistar rosmarin och timjan. Lägg kycklingarna i en bunke eller form och häll marinaden över. Låt stå och marineras tills det är dags att grilla dem.

Gör under tiden i ordning de tillbehör du valt att servera till.

Länk till de grillade tomaterna:

Länk till grillade potatishalvor:

Länk till citron- och örtsmöret: http://katinkaskitchen.com/?p=10334

Länk till foliebakad färsk lök: http://katinkaskitchen.com/?p=3347

När man grillar hela kycklingar eller stek är det bäst att använda briketter som håller en jämn bra värme under längre tid.

När det är dags att grilla och briketterna blivit riktigt fina lägger du kycklingarna på gallret och läger på locket snabbt så att det inte blir några flammor som slår upp av marinad som kan trilla ner på briketterna.

Vänd på kycklingarna några gånger. Räkna med cirka en dryg timme för att grilla hela kycklingar, beroende på hur varm grillen blir. Lägg gärna på lökpaketet ganska tidigt – använd flera lager aluminiumfolie så säkerställer du att de inte bränns utan bara blir härligt mjuka och ljuvligt goda.

Mot slutet lägger du på tomater och potatis. Morötterna kokar du vid sidan av i enlighet med eget recept här bredvid.

Lägg upp kycklingarna på ett fat och servera tillsammans med alla härliga grönsaker och kryddsmöret.

Bon appétit önskas med hjärtliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera