Nektariner på grillen

Det här är en stor favorit i grilltider, faktiskt en stor favorit över huvud taget. När jag inte gör den här efterrätten på grillen gör jag den i ugnsform i ugnen. Då blir den prydligare med de dekorativa frukthalvorna som du kan se i eget inlägg. När man gör den i foliepaket på grillen blir det mer som en ljuvlig kompott med kolaliknande noter. Dessutom är det praktiskt eftersom man gör i ordning foliepaketet samtidigt som maten görs i ordning. När sedan köttet, fisken eller kycklingen är grillad lägger man på foliepaketet och när huvudrätten är äten har efterrätten blivit alldeles ljuvlig av sig själv på restglöden. Jag serverar gärna konjaksgrädde till. Vaniljgrädde eller kaniljgrädde är också gott till.

Den här underbara efterrätten går att göra på nektariner, persikor, aprikoser eller plommon. Gör du den på plommon behövs mer socker än annars. Plommonreceptet kommer också här på Katinkas Kitchen.

Du behöver för 4 personer:

4-6 nektariner, beräkna åtmintone en nektarin per person, tvättad och delad i halvor för ugnsform men i klyftor för foliepaketet

Socker, gärna råsocker – mängden avgör du själv, men det brukar gå åt lite mer än man kan tro. Jag brukar ta ca 2-3 msk per nektarin.

Äkta vanilj – antingen de rena fröna som finns att köpa på burk numera, eller en bit vaniljstång som du skär längsmed och sedan i kortare bitar

Rivet skal från ½-1 citron

ca ½-1 tsk mald kanel

Ca 30-40 gram smör, beräkna ca 1-2 msk per person – det är gott och blir extra kolaaktigt med en hel del smör

Ca 1 dl vitt vin

Gör så här:

Tvätta nektarinerna och skär de i havlor, ta bort kärnan och dela varje nektarin i fyra delar om du ska lägga dem i foliepaket. Gör du dem i ugnsform ska de vara i sina vackra halvor.

Ta fram stark folie och riv av två ganska stora bitar som du lägger i kors, så det blir ett dubbelbottnat paket. Gnid in med lite smör i botten. Lägg på nektarinbitarna, strö över socker, rivet citronskal, vanilj och mald kanel. Klicka smöret över och vik upp kanterna på folien så du får en skål med uppvikta kanter. Häll i vinet precis innan du stänger paketet så det försluts på ovansidan och ingen vätska kan läcka ut. Ställ paketet åt sidan tills det är dags att lägga det på grillen.

Lägg paketet på grillen när du lyfter av det grillade till huvudrätten. Eftersom du har dubbelbottnat paket och vätska i brukar det inte brännas, utan kan stå ganska länge på grillen och bara bli ljuvligt i smakerna. Lyft av paketet och lägg det i en skål eller form, öppna och servera. Om du vill häller du upp innehållet i paketet i en form och serverar så. Servera gärna konjaksgrädde till som du gör lätt genom att vispa grädde med en liten sked socker och några skedar konjak i. Lösvispad passar bäst, tycker jag.

Bon appétit önskas med matglada vänliga hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera