Vaniljglass

2356224

Äkta vaniljglass är egentligen en crème anglaise, d.v.s en klassisk fransk vaniljsås, som man eventuellt blandar med grädde och kör i glassmaskin till en härlig krämig ljuvlig glass. Det finns enklare vaniljglassar, men den här är den klassiska som är lite omständlig att göra – men väl värd mödan!

Du behöver:

4 äggulor

1 1/2 dl socker

3 1/2 – 4 dl kokande mjölk

1 vaniljstång, uppskuren på längden14929_953319604693599_2807301840774786544_n

1 1/2 – 2 dl vispgrädde

Gör så här:

Välj om du vill göra glassen med eller utan grädde. Värm mjölken med den uppskurna vaniljstången så den nästan börjar koka. Vispa äggulor med socker. Häll den kokande mjölken i äggblandningen försiktigt i en tunn stråle under ständig vispning. På detta sätt värms äggulorna sakta. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sätt den över låg värme. Rör sakta och oavbrutet med i botten och på sidorna av kastrullen. Rör tills såsen tjocknat, så den täcker skeden med ett lätt, krämigt lager. Äggkrämen får inte ens komma i närheten av att koka. Högsta temperatur är 74 grader. Annars blir den bränd och kan skära sig. Ta såsen av värmen och vispa ett tag medan den svalnar. Låt den gärna svalna i kallt vattenbad under omrörning. Skrapa ur alla frön ur vaniljstången och släng sedan själva vaniljskidan när du ska servera såsen. Täck över såsen och ställ i kylen tills den ska användas. Blanda såsen med 1½-2 dl ovispad vispgrädde och häll i glassmaskin. Låt snurra tills den snurrar med runt. Godast att servera direkt alldeles krämig och fin. Om den fryses in blir den för hård och behöver vila ett tag i kylen innan servering för att få rätt temperatur och konsistens. Om du inte har en glassmaskin kan du lägga den i en bunke och ställa in i frysen. Ta ut bunken med jämna mellanrum och rör runt, så den inte blir för iskristallig utan så krämig som det går.

Vaniljglass är fantastiskt gott som det är, eller som tillbehör till efterrätter och pajer eller med chokladsås eller varma eller kalla bär, såsom hallon. Endast fantasin sätter gränser.2356224

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera