Lök i folie på grillen

Det här är ett ljuvligt tillbehör som du bara måste pröva! När löken bakas på grillen får den en oemotståndlig mild aromatisk smak. Ett tillbehör som passar till nästan vad som helst och som jag gärna gör – ofta! Här bidrar timjanen verkligen till det magiska resultatet!

Den strikt vegetariska utesluter smöret och tar mer olivolja. Om du inte grillar kan du lägga in paketet i ugnen och baka det med lika bra resultat.

Du behöver:

1-2 knippen färsk gul lök

2-3 msk smör

2-3 msk olivolja

½-1 dl vitt vin

Salt, peppar

Timjan – gärna färsk i ruskor, annars torkad

Gör så här: 

Tvätta löken, skala den om den inte är alldeles ny och fin. Skär bort fästet och kanske en del av den gröna blasten, men om den är fin tycker jag att den är god att ha kvar. På bilden har jag använt färsk spansk lök, som har mild fin smak men ingen blast att tala om.

Ta de hela lökarna om de är små, eller delade i halvor eller klyftor beroende på storlek. Ta fram ugnsfolie och lägg i dubbla lager, gnid in med olja eller smör, lägg på löken i en hög, lägg på en smörklick, ringla över lite olivolja och häll på en skvätt vitt vin.

Lite flingsalt och gärna några kvistar färsk timjan innan du stänger foliepaketet och lägger det åt sidan tills det är dags att grilla. Lägg det på grillgallret så tidigt som möjligt under grillningen och gärna ute vid kanten så det inte bränns i botten. När den övriga maten är färdiggrillad brukar löken ha blivit riktigt mjuk och härlig – ett underbart somrigt tillbehör till både fisk och kött som alltid gör succé.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera