Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Grillad fisk

Att grilla fisk blir väldigt gott, och det gör jag gärna under sommaren. Lax är vanligt och lätt att grilla, gärna en sida lax. Det kommer ett eget inlägg med recept på grillad laxsida.

Det lämpar sig väldigt väl att grilla hel fisk som laxöring, gös eller annan fisk. Det blir saftigt och härligt med en hel fisk som fylls med färska örter och citron och sedan läggs på grillen. Man kan antingen vira in den i foliepaket och lägga det på grillen eller fläka ut fisken och grilla den med skinnsidan ner, som man gör i Spanien. Jag tycker det blir saftigare att lägga den i foliepaket, även om det kanske blir lite mer grillkänsla när man lägger den med skinnet direkt mot gallret.

Här har jag hittat en purfärsk fisk på marknaden i Sydspanien som heter Lubina, jag tror den översätts med seabass på engelska – det svenska namnet tror jag är havsaborre. Den har fyllts med färska örter; dragon och citrontimjan, en aning vitlök (den milda underbara spanska vitlöken – var försiktig med mängden vitlök annars, eller uteslut den helt), citronskal, kanske lite paprikapulver, smör och olivolja. Ett smakfullt alternativ är att fylla fisken med café de Paris-smör och extra örtkryddor samt citron eller bara citronskal. Recept på smöret finner du här i ett tidigare inlägg på Katinkas Kitchen. Jag serverade fisken med en grönsakspot-au-feu, en gryta som bakats i ugn med lager av potatis, lök, vitlök, paprika, örter med buljong och vitt vin.

Till efterrätt åt vi underbara solmogna färska fikon som jag också hittat på marknaden – en riktig medelhavsmiddag!

Du behöver:

Färsk hel fisk, gärna fjällad och urtagen – rådgör med fiskhandlaren om mängden, hur mycket som blir kvar efter ben och annat rensas bort. Vi tog två fina lubinas till fem personer.

det finstrimlade skalet från 1-2 citroner

färska örter – t.ex. dragon, timjan, citrontimjan..

ca 30 g smör

½ tsk paprikapulver

salt och peppar

folie att linda in fisken i, om du väljer att göra foliepaket.

Gör så här: 

Vill du lägger du bara fisken som den är, uppfläkt med örter och smaksättning samt smörklickar eller olivolja med skinnsidan ner direkt på grillen – à la Española!

Om du gör foliepaket lindar du in fisken med alla örter, citronskal, salt, peppar, paprikapulver och smör i folie och ställe rpaketen åt sidan tills det är dags att grilla fisken. Det tar ca 20-25 minuter att grilla fiskarna i foliepaket. Grillar du dem öppna på grillen går det fortare – du ser när fiskköttet är färdigt och har stelnat utan att bli för torrt och trist.

Servera med de tillbehör du valt – härliga sommargrönsaker, potatis, citron-och örtsmör passar till.

Bon appétit önskas med vänliga medelhavska matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Comments to “Grillad fisk”

 1. Glenn Hultman says:

  Hej
  Hur gör du när du fläker fisken à la Spanien – tänker bl a på ryggben/ben? Eller viker du ut sidorna, grillar o sedan bort med benet? Men då blir det svårt att grilla på skinnsidan. Det såg ut som om fisken grillades ”platt” (restaurang på Mallorca)?

  Hälsning
  Glenn

 2. katinkaskitchen says:

  Hej! Fisken tas ur och liksom klipps upp och fläks ut varefter den fylls och sedan binds ihop igen. När jag bodde i Mexico märkte jag att de ofta fläkte ut fisken och grillade den i det skicket, med någon god marinad eller pasta på köttsidan. Allt gott! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Leave a Reply