Fattiga riddare

Fattiga riddare eller french toast som man ofta säger numera har alltid gjort succé i Katinkas Kids Kitchen. Egentligen är det väl två olika saker, där fattiga riddare enligt ursprungsreceptet ska lagas med pannkakssmet. Jag gör ett mellanting och gör fattiga riddare – eller rattiga fiddare, som vi kallar dem – på bröd från gårdagen (gärna baguette) som doppas i en uppvispad blandning av ägg och mjölk och efter stekning i smör blir beströdda med kanelsocker.

Vi kom på när barnen var små att det är ett oslagbart sätt att få dem att äta mer till frukost än annars, särskilt om de behöver klara sig ett tag på maten. Det började i samband med skidåkning på sportlovet, men funkar lika bra vid andra tillfällen. 

Du behöver:

Bröd, skuret i skivor – gärna baguette eller annat vitt bröd (vetebröd går också bra) – och självklart kan du använda glutenfritt bröd

3 ägg

3 dl mjölk

1 dl socker

1-2 tsk malen kanel

smör till stekning

Gör så här:

Vispa upp äggen tillsammans med mjölken. Ska du göra mycket fattiga riddare tar du helt enkelt 4 eller 5 ägg och 4 eller 5 dl mjölk. Ju torrare brödet är desto mer smet suger det. Jag använder ofta bröd sedan dagen före, men ibland även äldre bröd som då måste få mer tid på sig i smeten för att mjukas upp tillräckligt.

Blanda sockret med kanelen noga i en liten skål.

Hetta upp en rejäl klick smör i en bra stekpanna. Se till att den inte har kvar smak från vitlök, lök och annat som kan ge en oönskad smak på de fattiga riddarna.

En gång gjorde jag helt oavsiktligt speciella fattiga riddare och barnen protesterade lätt att ”de smakar inte som de brukar”. Jag stod på mig och sade att det nog bara var smak kvar i pannan sedan pastasåsen kvällen innan. Barnen stod på sig och tyckte det smakade starkt. Det visade sig att jag blandat ihop de schweiziska kryddburkarna (vi åkte skidor) och av misstag tagit cayennepeppar…

När smöret smält och slutat fräsa lägger du i ett antal skivor. Tänk på att inte täcka stekpannan för mycket, då sjunker temperaturen för hastigt och de får ingen fin stekyta. Stek dem gyllene på båda sidor. Jag använder gärna en stekspade i kombination med en kökstång för att kunna lyfta dem ur smeten och i pannan.

Lägg upp de stekta fattiga riddarna på ett serveringsfat och strö kanelsocker över dem. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera