Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lammstek på grillen

Lammstek kan faktiskt också med fördel tillagas på grillen. På sommaren tycker jag att det över huvud taget är skönt att slippa stå i själva köket och grillar helst så mycket som möjligt. På så vis känns det desto somrigare, oavsett väder, och det blir mer möjlighet till umgänge kring grillen vare sig det är med familj eller gäster.

Just vitlöksspäckad lammstek med massa rosmarin gör sig väldigt bra på grillen. Minns hur man gärna lagar lamm runt hela Medelhavet. Det viktiga är att vända steken ofta och ha en grill med lock. Den här gången gjorde vi inte riktigt det som vi skulle, och den blev lite svartare på en sida, som vi skar bort. Men vänder du den ofta eller till och med har ett rotisserie (ett snurrande spett) så kan jag lova att resultatet blir fantasiskt gott.

Välj tillbehör efter tycke, smak och tillgång. Du finner tips i kategorierna “tillbehör” och “såser, röror och kryddsmör” i kolumen till höger. Den här dagen valde vi att servera lammet med grillade tomater, de bönor jag kallar citronbönor, klyftpotatis och ett milt kryddsmör med örter och citron för att låta lammets vitlökssmak få fritt spelrum.

Du behöver:

En lammstek, med avskuret ben om det behövs för att få plats i grillen under locket.

En massa vitlöksklyftor, ev. delade på längden som man sticker in i köttet här och var

Färsk rosmarin, dels som man gnider in steken med men gärna även några ruskor att lägga på steken och kanske till och med några som man lägger på glöden i bästa Jamie Oliver-stil för extra smak och känsla

salt och peppar

olivolja att gnida in steken med innan du skrider till verket med de övriga kryddorna

gärna citron – både skal och saft att gnida in steken med

Gör så här:

Stick in vitlöksklyftor här och var i steken. Använd en vass kniv för att göra små snitt där du kan sticka in vitlöken och riktigt späcka steken med vitlöken. Gnid in steken med olivolja, salt, peppar och mycket rosmarin. Den som vill kan blanda olivoljan med smaksättningen och då kanske till och med ha i pressad vitlök och kanske rivet citronskal för att sedan gnida in steken med hela blandningen. Använd dina (rena) händer! Det ger det bästa resultatet! Som fransmännen säger: man måste stoppa händerna i maten!

När du fått riktigt fin glöd på grillen lägger du på steken och lägger på locket på klotgrillen. Tänk på att vända steken ofta. Det tar ca 1-1½ timme för steken att bli klar – använd en stektermometer för att kolla innertemperaturen. Under tiden skrider du till verket med de tillbehör du valt, sippar på en god drink, ett glas vin kanske och njuter sommarkvällen – vare sig i Spanien, Sverige eller någon annan stans.

Jag tycker en innertemperatur på 57-59 grader är lämpligt, om du vill ha din stek rosa. När den har benet kvar kan man låta den få den lite högre temperaturen för att det inte ska bli för ostekt nära benet.

Låt steken vila ett litet tag innan du skär upp den och serverar den med dina tillbehör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply