Almejas – vinkokta hjärtmusslor

Almejas heter de i Spanien, vongole i Italien, men då ofta lite större. Hjärtmusslor tror jag är det svenska namnet. Just de som man får i södra Spanien är små och alldeles delikata. De kokas hastigt i vitt vin med vitlök, olivolja och persilja och blir då en underbar liten förrätt eller snacks före maten. Man kan också göra som italienarna och servera dem med nykokt pasta som en medelhavsk liten maträtt eller förrätt.

Här följer receptet som jag fått från Simbad el Marino på hans fiskrestaurang på spanska sydkusten med fötterna i Medelhavet.

Du behöver: Almejas/Vongole/Hjärtmusslor – så mycket du vill göra. Följande mått är för en påse/nät, ca ½ kilo

1-3 vitlöksklyftor, hackade (den spanska vitlökenär mildare och i min mening godare i smaken än den kinesiska så försök gärna få tag på den fina spanska vitlöken med sina stora klyftor och milda fina smak

ca ½ dl färsk persilja, helst slätbladig, sköljd och hackad

3 msk olivolja

½-1 dl vitt vin

Gör så här: Skölj musslorna noga i rent vatten. Hacka vitlöken och persiljan.

Hetta upp oljan i en panna eller gryta med lock. Det är viktigt att du har lock till pannan eller grytan som du kan lägga på för att ånga musslorna.

Lägg vitlöken i oljan och rör runt helt hastigt – vitlöken ska bara bli mjuk, inte bränd. Lägg i persiljan, häll på det vita vinet och höj temperaturen, låt puttra ett litet tag innan du lägger i musslorna och lägger på locket. Skaka pannan/grytan och låt musslorna ånga ett tag. Det brukar gå fort för dem att öppnas. Då är det klart!

Servera direkt, gärna med gott bröd att doppa i det goda spadet.

Buen provecho!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera