Kantarelltoast

Svampsäsongen har börjat, kantarellerna har plockats sedan slutet av juli – främjade av sommarens regn. Varje moln har en silverkant:) Och snabbt blir det mer godsaker i markerna vart efter hösten gör sitt intåg. Det kommer fler inlägg framöver här på Katinkas Kitchen med inspiration och tips på svamprätter av olika slag.

Kantarellerna är en favorit, och lämpar sig inte så bra till torkning som trattkantarellerna, trumpetsvamparna eller Karl Johan-svamparna. Kantarellerna njutes lämpligast direkt, smörstekta, kanske på en klassisk kantarelltoast.

Jag smörsteker kantarellerna med en aning finhackad schalottenlök, pepprar och saltar lite och tillsätter eventuellt en skvätt grädde innan de gyllene kantarellerna läggs på en rostad eller smörstekt brödskiva, gärna överdådigt dignande av kantarellerna.

Du behöver:

Färska kantareller

smör

1 schalottenlök, skalad och finhackad

peppar och salt

ev. en skvätt grädde

Bröd som rostas eller steks i smör

Gör så här:

Rensa kantarellerna noga, så du blir av med grus, barr och insekter. Hetta upp en stekpanna, jag föredrar gjutjärnspanna. Lägg i svampen och stek den tills den släppt i från sig vätska. Tillsätt sedan en rejäl klick smör och fräs kantarellerna gyllene tillsammans med lite finhackad schalottenlök. Tillsätt en skvätt grädde på slutet – det ska inte bli rinnigt, utan bara ge en härlig krämig smak som ytterligare lyfter kantarellernas egen smak. Salta och peppra och lägg upp direkt på bröd som du rostat eller stekt i smör. Toppa eventuellt med lite finhackad persilja, men försiktigt så den smaken inte dominerar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera