Grön färsk chutney

Det här är det indiska svaret på mexikanernas salsa fresca – att servera till nästan all mat.

Receptet kommer från en underbar riktigt indisk kokbok jag har (det som serveras på indiska restauranger i Sverige är ofta mer pakistanska rätter), 50 Great Curries from India, skriven av Camelia Panjabi.

Ordet chutney kommer från ordet chaat-na som betyder att slicka, eftersom det är så gott att man vill slicka i sig alltihop. Syran i chutneys anses ha välgörande inverkan på matsmältningen och för hälsan enligt den ayurvediska läran. Det blir ett väldigt gott tillbehör att servera till indisk mat och gärna före en indisk curry till papadums, friterade linsbröd som man serverar före middagen med chutney, cachumber som du hittar på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=177. Jag ställer även fram köpt mango chutney och lime pickle när jag hittar det i indisk affär. Den chutney som inte går åt till förrättsknapret med papadums låter jag stå kvar till curryn.

Du behöver:

1½ dl färsk mynta

1½ dl färsk koriander

1-2 gröna chilifrukter – för mindre hetta ta bort venerna och kärnorna

(Du kan läsa mer om chili här på Katinkas Kitchen på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=242)

½ liten lök, finhackad

¼ tsk spiskummin, mald

¼ tsk salt

1 tsk socker

2 tsk lime- eller citronjuice, färskpressad

Gör så här: 

Kör alla ingredienser utom lime/citronjuicen i mixer. Tillsätt juicen på slutet och rör ihop. Servera till indisk mat eller till andra grytor eller till fisk – passar väldigt bra!

Bon appétit i det indiska köket önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera