Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vaxbönor med schalottenvinaigrette

Vaxbönor är både goda och vackra – och nyttiga, och jag kan inte begripa varför de är så svåra att finna i affärerna. Ibland hittar jag dem på torget, men annars får jag mest förlita mig på en leverans från landet. De är jättegoda att koka och servera bara med smör eller olja och flingsalt, färna med någon droppe citron. Men eftersom de har en lätt fadd smak passar de särskilt bra att servera med en schalottenlöksvinaigrette som ger den perfekta fräschören och syran.

Koka bönorna och häll vinaigretten över de avrunna men fortfarande varma bönorna. Servera dem varma eller något avsvalnade. De är också goda att servera helt avsvalnade. En busenkel extrasnabb variant är att bara hälla lite olja och vinäger på dem, kanske som på bilden balsamvinäger som ser lite konstig ut med sin mörka färg men ger väldigt fin smak.

Du behöver:

Vaxbönor som kokas i saltat vatten tills de är mjuka men inte för sladdriga och sönderkokta. En del gillar sina bönor riktigt al dente, jag föredrar när de är genomkokta men inte mer.

Till dressingen:

1 msk röd- eller vitvinsvinäger (jag har använt en ekfatslagrad rödvinsvinäger)

½ tsk dijonsenap (ger smak och gör att dressingen emulgerar ihop sig)

3-4 msk olivolja

1 liten schalottenlök, skalad och finhackad

salt och peppar

Gör så här:

Rör ut dijonsenapen i vinägern, tillsätt salt och peppar och rör droppvis i oljan. På slutet tillsätter du den finhackade schalottenlöken och ställer dressingen åt sidan.

Snoppa bönorna, d.v.s. skär av fästet och den lilla spetsen i andra ändan. Jag brukar ta 3-4 bönor åt gången och lägga dem i linje och skära av. Koka bönorna i rikligt med saltat vatten, när de är mjuka men inte sladdriga häller du av dem i ett durkslag och lägger dem i en skål eller på ett serveringsfat. Rör om i dressingen och häll dressingen över direkt medan bönorna fortfarande är varma. Ställ dem åt sidan till servering.

Servera och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply