Skördepasta på zucchini, lök & tomater

När jag fick den senaste härliga korgen med nyskördade grönsaker från mina föräldrars lantställe omvandlades några av zucchinisarna, tomaterna, en rödlök och en del av den färska vitlöken till den här fräscha pastarätten. Jag hade tänkt göra zucchinisoppan, men när zucchinin är så späd och mjäll är det synd så jag kom på det här i stället, som jag kallar skördepasta.

Du behöver för 4 personer:

Pasta efter tycke, smak och tillgång – jag valde favoriten bavette, en lite bredare platt spaghetti som är snarlik linguine, beräkna drygt 100 gram pasta per person

2-4 mindre zucchinisar, beroende på storlek, tvättade och skurna i skivor

5-8 tomater, beroende på storlek igen (de här hemodlade är lite mindre, och blandad kompott), hackade

3 klyftor färsk vitlök eller 1-2 klyftor vanlig, skalade och strimlade

1 rödlök eller gul lök, gärna färsk för den milda fina smaken

peppar och salt

en skvätt vitt vin

olivolja till stekning och servering

örtkryddor efter tillgång och smak -t.ex. timjan, mejram, basilika (jag tog timjan, citrontimjan och mejram)

riven parmesan till servering

Gör så här:

Sätt på en stor kastrull med pastavatten. Salta först när du lägger i pastan har jag lärt mig, för att skona kastrullen, sägs det.

Skiva zucchinin och skär tomaterna, strimla lök och vitlök. Repa (dra uppifrån och ner längs med stjälken) coh hacka örterna. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs löken och vitlöken först, tillsätt tomaterna och vinet samt örtkryddorna. Låt puttra ihop ett tag. Lägg sist i zucchinin så den inte blir för överkokt. Smaka av med salt och peppar och övrig kryddning. När pastan är färdig al dente, eller till och med strax under det (den fortsätter att bli mjuk efter att du hällt av den samt mjuknar ytterligare lite i såsen vid serveringen) häller du av den och lägger den i pastasåsen med en skvätt extra olivolja. Rör runt så varje pastastrå blir ordentligt täckt av såsen. Häll upp i serveringsskål eller lägg upp direkt på fat. Servera med riven parmesan.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera