Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Rosmarin

Varje vår flyger någon trädgårdsande i mig, eller om det är en trädgårdstomte, och jag får en obetvinglig lust att odla – örter

(på bilden längst ner: torkade kvistar rosmarin plockad i sydfrankrike)

Även om det finns många olika örtkryddor som alla har sin charm och sina givna användningsområden i matlagning men även inom örtmedicinen, är det en handfull som vi brukar använda; basilika, timjan, rosmarin, koriander, dragon, oregano, salvia…förutom våra klassiker dill och gräslök, även om den senare nog inte kan räknas till örtkryddorna. Till allas vår glädje är de numera ganska lätta att få tag på i våra vanliga matvaruaffärer. De flesta är även ganska lättodlade och så här års spirar det i köksfönster och trädgårdsland lite varstans. De man odlar själv eller plantorna man köper på handelsträdgårdar har en helt annan hållbarhet och varaktighet. Allt eftersom de växer till och blir större kan man hela tiden klippa ner dem för att se dem skjuta nya skott och de kan skördas hela sommaren.

De flesta örtkryddor gör sig bäst i färskt tillstånd. Det är i mitt tycke bara rosmarinen som står sig något sånär i torkat tillstånd, framför allt om man har tillfälle att plocka den färsk i stora lass från rosmarinhäckar i södra Europa för att ta hem och torka själv.

En av mina absoluta favoriter är rosmarin. Rosmarinen älskar jag för att den ger en så fantastisk karaktär till både lamm och kyckling, men även till fisk och i brödbak och på den underbart goda rosmarinpotatisen. Jag väldigt förtjust i marulk eller någon annan fast vit fisk som penslas med en blandning av olivolja, rosmarin, citron och vitlök för att sedan grillas på spett eller i bitar. Rosmarinkvistar som skalats rena på rosmarinbladen förutom en ruska i toppen är utmärkta som vackra smakgivande grillspett. Av en god bröddeg gör jag på sommaren ofta smala baguetter som jag rullar i en blandning av hackade färska örtkryddor och flingsalt innan de ställs att långsamjäsa länge för att bakas precis till middagen. Och varken den romerska kycklingen jag skrev om förra veckan eller den sydfranska lammgrytan jag skrev om i samband med bönorna tidigare i år skulle vara sig själv utan rosmarinen.

Det går att skriva så mycket mer om örtkryddor. Det här är ämnat att väcka aptiten och lusten för de fräscha och nyttiga örterna och förhoppningsvis inspirera till nya användningssätt. Recept hittar du här på Katinkas Kitchen under kategorin rosmarin i kolumnen till höger, eller ännu bättre om du söker på ordet rosmarin i rutan upp till höger – då får du upp samtliga inlägg där rosmarin omnämns för att få mycket inspiration och tips.

Faktaruta:

Nationalencyklopedien förklarar torrt att örtkryddor är kryddor från ett flertal örtartade växter, såsom de jag skrivit om här. De tillhör alla olika arter inom familjen kransblommiga växter.

Rosmarin, ros marinus eller ros maris, betyder havsdagg, Rosmarinus officinalis, är en aromatiskt doftande buske som kan bli upp till två meter hög. Den är dekorativt grön året om och används ofta som låg häck i Medelhavsländer, där den också har sitt ursprung. Rosmarin ansågs förr befrämja minnet och studierna, och har ansetts skydda mot onda makter.

Härlig örtkryddig matlagning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply