Salvia

Varje vår flyger någon trädgårdsande i mig, eller om det är en trädgårdstomte, och jag får en obetvinglig lust att odla – örter

Även om det finns många olika örtkryddor som alla har sin charm och sina givna användningsområden i matlagning men även inom örtmedicinen, är det en handfull som vi brukar använda; basilika, timjan, rosmarin, koriander, dragon, oregano, salvia…förutom våra klassiker dill och gräslök, även om den senare nog inte kan räknas till örtkryddorna. Till allas vår glädje är de numera ganska lätta att få tag på i våra vanliga matvaruaffärer. De flesta är även ganska lättodlade och så här års spirar det i köksfönster och trädgårdsland lite varstans. De man odlar själv eller plantorna man köper på handelsträdgårdar har en helt annan hållbarhet och varaktighet. Allt eftersom de växer till och blir större kan man hela tiden klippa ner dem för att se dem skjuta nya skott och de kan skördas hela sommaren. De flesta örtkryddor gör sig bäst i färskt tillstånd.

Salvia är en krydda som italienarna också gillar att använda. En saltimbocca (ung. ”hopp-i-mun”) består av en kalvschnitzel som beklätts med en skiva parmaskinka och salviablad för att vikas ihop och hållas ihop med en tandpetare varefter den steks hastigt och skyn bränns av med marsalavin. Om jag har tillgång till färsk salvia gör jag gärna en snabb sommarlunch med nykokt pasta som jag blandar med salvia som stekts tillsammans med lite vitlök i en blandning av olivolja och smör – återigen enkelt raffinemang. Salvia passar särdeles bra med fläskkött och korv. Man gör lätt en enkel god pastarätt genom att skära upp någon god korv eller salami i bitar och steka väldigt hastigt i olivolja med lite vitlök, några tomater eller soltorkade tomater och färsk strimlad salvia. Den som vill kan ha en skvätt grädde på. Av en god bröddeg gör jag på sommaren ofta smala baguetter som jag rullar i en blandning av hackade färska örtkryddor och flingsalt innan de ställs att långsamjäsa länge för att bakas precis till middagen.

Det går att skriva så mycket mer om örtkryddor. Det här är ämnat att väcka aptiten och lusten för de fräscha och nyttiga örterna och förhoppningsvis inspirera till nya användningssätt. Recept hittar du här på Katinkas Kitchen under kategorierna salvia och örtkryddor. Ett annat bra tips är att söka på oregano och de råvaror du har i sökrutan uppe till höger så får du vips fram de inlägg där dina råvaror figurerar för extra inspiration.

Faktaruta:

Nationalencyklopedien förklarar torrt att örtkryddor är kryddor från ett flertal örtartade växter, såsom de jag skrivit om här. Jag ska här försöka sprida lite mer ljus kring dem helt översiktligt. Först kan nämnas att de alla tillhör olika arter inom familjen kransblommiga växter.

Salvia heter likadant på latin och tillhör ett släkte kransblommiga växter, salvior, med ca 900 olika arter och buskar hemmahörande i tropiska och tempererade områden. Namnet kommer av det latinska ordet salvare som betyder att rädda, frälsa och syftar nog på dess goda egenskaper som läkeväxt.

Härlig örtkryddig matlagning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*