Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Dragon

Varje vår flyger någon trädgårdsande i mig, eller om det är en trädgårdstomte, och jag får en obetvinglig lust att odla – örter

(Dragon finner längst ner på bilden, till vänster om gräslöken och snett till höger om salvian)

Även om det finns många olika örtkryddor som alla har sin charm och sina givna användningsområden i matlagning men även inom örtmedicinen, är det en handfull som vi brukar använda; basilika, timjan, rosmarin, koriander, dragon, oregano, salvia…förutom våra klassiker dill och gräslök, även om den senare nog inte kan räknas till örtkryddorna. Till allas vår glädje är de numera ganska lätta att få tag på i våra vanliga matvaruaffärer. De flesta är även ganska lättodlade och så här års spirar det i köksfönster och trädgårdsland lite varstans. De man odlar själv eller plantorna man köper på handelsträdgårdar har en helt annan hållbarhet och varaktighet. Allt eftersom de växer till och blir större kan man hela tiden klippa ner dem för att se dem skjuta nya skott och de kan skördas hela sommaren. De flesta örtkryddor gör sig bäst i färskt tillstånd, även om torkad dragon inte är så tokig.

Vad gäller dragon kan konstateras att béarnaisesåsen skulle ha en helt annan karaktär om det inte vore för den fina franska dragonen. Den skiljer sig från annan dragon med sina smala spetsiga blad och mildare aromatiska doft och smak. Den är ett utmärkt komplement till såväl fisk som kyckling. En enkel sås på grädde och crème fraîche smaksatt med dragon och dijonsenap är underbar att servera till kyckling. Av en god bröddeg gör jag på sommaren ofta smala baguetter som jag rullar i en blandning av hackade färska örtkryddor och flingsalt innan de ställs att långsamjäsa länge för att bakas precis till middagen.

Det går att skriva så mycket mer om örtkryddor. Det här är ämnat att väcka aptiten och lusten för de fräscha och nyttiga örterna och förhoppningsvis inspirera till nya användningssätt. Recept hittar du här på Katinkas Kitchen under kategorierna dragon eller örtkryddor. Ett annat bra tips är att söka på oregano och de råvaror du har i sökrutan uppe till höger så får du vips fram de inlägg där dina råvaror figurerar för extra inspiration.

Faktaruta

Nationalencyklopedien förklarar torrt att örtkryddor är kryddor från ett flertal örtartade växter, såsom de jag skrivit om här. Jag ska här försöka sprida lite mer ljus kring dem helt översiktligt. Först kan nämnas att de alla tillhör olika arter inom familjen kransblommiga växter.

Dragon, Artemisia dracunculus, flerårig ört med kraftig jordstam som tros ha bidragit till namnet då den liknar en slingrande orm och det latinska namnet betyder liten drake. Växten kan bli upp till 1,5 meter och har lansettlika blad. Det finns fransk respektive rysk dragon, varav den första anses godare och bättre. Den har sit ursprung i Sydostasien och växer vilt runt Medelhavet. Den är emellertid steril, varför den bara kan förökas med sticklingar. Den ryska med ursprung i just de trakterna mot Sibirien är fertil och ger rikligt med frön. Dragon ingår i den franska kryddblandingen fines herbes och finns även i dijonsenap samt för att smaksätta vinäger och är den stora smaksättaren i béarnaisesås.

Härlig örtkryddig matlagning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply