Päronmaräng-tarte

Det här blev en riktigt god tarte/efterrätt! Jag hade äggvitor över och några päron som låg och skräpade i fruktskålen. Det satte igång mina mattankar, eller snarare baktankar i det här fallet:) Jag valde att göra den med en krämig mandelbotten smaksatt med kardemumma och citronskal och toppat med italiensk maräng pudrad med kardemumma. Till serverade jag vaniljsås, tanken var att det skulle vara som en slags île flottante de luxe. Ile flottante är en fransk efterrätt som består av fluffig maräng som flyter omkring i vaniljsås – ordagrant flytande ö. Mandeln i den krämiga botten är den perfekta smakkompisen till päron. Den som vill kan självklart byta ut päronen mot äpplen eller kanske till och med björnbär.

Du behöver:

200 gram mandelmassa, grovriven

4 äggulor

2-3 msk socker

rivet skal av en citron

1/4 tsk malen kardemumma

3/4 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix

3-4 päron, skalade och skivade

Till den italienska marängen enligt bloggen Trattorias utmärkta recept:

4 äggvitor

1½ dl socker

1 1/2 dl socker

1 dl vatten

Gör så här:

Börja med att koka upp sockerlag till den italienska marängen. Sätt samtidigt de fyra äggvitorna på vispning – jag gjorde det i en hushållsassistent, men det går även bra med en handvisp som du håller i. Äggvitorna ska vispas med 1½ dl socker som du tillsätter i en fin stråle under vispning – vispa sedan i gott och väl tio minuter så du får ett fluffigt äggvitevisp. Tillsätt sockerlagen i en fin stråle under vispning och fortsätt vispa marängen i minst 15 minuter till. Marängen ska bli blank och smidig och ha svalnat när den är klar.

Under tiden som marängen börjar vispas och sockerlagen kokar upp börjar du med botten:

Riv mandelmassan grovt. Vispa äggulor med lite socker och citronskalet. Vispa blandningen fluffig och tillsätt kardemumman. Rör ned den rivna mandelmassan och blanda till en smet. Rör även ner mjölet. Smörj en pajform med smör, bred ut smeten. Skala och skiva päronen och lägg päronen i mandelsmeten. Ställ in formen i ugnen på 175 grader och grädda ca 20-30 minuter.

Medan botten med päronen gräddas gör du klart marängsmeten.

Ta ut pajformen ur ugnen och bred marängsmeten över. Forma eventuellt ett vackert mönster med toppar eller ränder i marängen. (Min marängsmet blev lite lös, så den lade sig platt..) Pudra kardemumma över marängen och ställ tillbaka formen i ugnen. Dra ner värmen på ugnen till 150 grader och låt pajen gräddas ca 40 minuter tills marängen är krispig på ytan, men inte brun.

Ta ut formen, låt svalna lite och servera med en god vaniljsås. Vill du göra en själv finner du recept på den här länken: Annars finns det ju en del bar färdiga i mejerihyllorna numera. Jag köpte en laktosfri från Valio som var riktigt god och ett praktiskt alternativ när man inte hinner eller orkar göra en hemgjord enligt konstens alla regler.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Länk till Trattoria med mer goda recept: http://trattoria.nu/2011/may/italiensk-marang.html

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera