Kryddiga champinjoner

Jag fick en låda med härliga ekologiska grönsaker att provlaga till ett vin från Prime Wine, SomeZin Rosé. Bland grönsakerna fanns bland annat en ask med fina champinjoner. Eftersom rosévin brukar passa bra till lite kryddigare rätter gjorde jag bland annat de här kryddiga champinjonerna smaksatta med den röda chili som låg i lådan samt lådans knippe med slätbladig persilja. Jag föredrar verkligen den slätbladiga persiljan framför den krusbladiga, eftersom den slätbladiga är något mildare i smaken och dessutom ser trevlig ut.

Den här rätten är ett utmärkt tillbehör till kött, fisk, kyckling eller som vi serverade den; till hemlagade hamburgare. Man kan även servera de kryddiga champinjonerna som en egen grönsaksrätt med ris.

Du behöver:

1 ask champinjoner (om du ska göra en gryta dubblar eller tredubblar du receptet)

½-1 chili (beroende på styrka och smak), hackad

½-1 schalottenlök, skalad och finhackad

några kvistar persilja, gärna slätbladig, hackade

salt och peppar

smör och olja till stekning

Gör så här:

Borsta champinjonerna rena med en liten borste (jag brukar ta den lilla penseln jag annars använder till att pensla bullar med uppvispat ägg). Jag har lärt mig att svamp inte mår bra av att sköljas, utan just bara ska borstas av så jord och annat skräp försvinner. Skär av spetsen på foten om den är jordig. Skär champinjonerna i halvor, kvartar eller skivor.

Hacka chilin och schalottenlöken.

Jag började med att lägga i svampen i en medelhet stekpanna för att ånga bort vätskan, men det visade sig att det här var champinjoner av god kvalitet som inte släppte ifrån sig så mycket vätska och därmed även höll formen bra. De kan ju annars minska till en skugga av sin forna form vid stekning. När jag märkte att de inte släppte ifrån sig vätska tillsatte jag fettet och mot slutet av stektiden kryddorna. Servera direkt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*