Falska makroner

Ljuvliga spröda makroner, eller macarons som de heter på franska, har blivit populärt och finns numera att köpa även här hemma, inte bara i Paris:)

Det här är en enklare knaperseg mandelfri variant som jag kom på när jag hade marängsmet över från päronmarängtarten. Jag gjorde små kardemummabeströdda maränger som jag lade ihop två och två med en god vaniljglass emellan – total succé!

Du behöver:

Marängsmet – jag använde italiensk maräng (receptet kommer nedan)

kardemumma som du strör på marängerna innan gräddning

god vaniljglass – en sked till varje dubbelmaräng

Till marängsmeten:

Jag hittade ett bra recept på en blogg som heter Trattoria: http://trattoria.nu/2011/may/italiensk-marang.html

Du behöver:

4 äggvitor

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl socker som kokas till sockerlag med 1 dl vatten

kardemumma att strö på de små marängerna innan gräddning

Gör så här:

Vispa äggvitor och 1 1/2 dl socker i minst tio minuter. Under tiden kokar du ihop 1 1/2 dl socker med 1 dl vatten till en sockerlag. Häll sockerlagen i en stråle ner i marängsmeten under vispning. Fortsätt vispa i minst 15 minuter till. Marängsmeten ska bli tjock och blank och svalna.

Klicka upp marängsmeten med en sked på en plåt som du smort ordentligt eller ännu hellre har bakplåtspapper eller silikonskydd på.

Strö malen kardemumma över och grädda marängerna i 150 grader i ca 40 minuter om de är små. Du kan stänga av ugnen och låta dem stå kvar om de inte verkar bli för mörka. Marängerna ska vara knapriga med lite segt i mitten. Lägg dem i en tättslutande burk.

Ta de avsvalnade marängerna och lägg ihop dem två och två med en sked glass emellan. Servera direkt som sött tillbehör till kaffet eller som en liten finger-dessert.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera