Kokt torsk med riven pepparrot, räkor, ägg & skirat smör

Det här är inte bara en klassiker i det skandinaviska köket – det är också en otroligt lättlagad men ändå festlig rätt som passar lika bra till vardags som till middag med gäster. Servera gärna med kokta ärtor och kanske potatis.

Diabetikern och den som håller sig till LCHF skippar helt potatisen och tar fler ärtor, kanske lite mer ägg  och en sallad till.

Om man tar mindre smör än jag brukar tycka är gott att ha blir det en nyttigare rätt…

Du behöver till 4 personer:

Beräkna ca 150-200 gram fisk per person – alltså 600-800 gram (till festligare tillfällen väljer jag gärna den tjocka fina torskryggen som jag snabbrimmar i en saltlag)

riven pepparrot

100-200 gram smält smör där du låter mjölkutfällningen ligga kvar i botten av kastrullen och häller upp smöret i en snipa

några skalade räkor när du vill göra det extra lyxigt och fint, kan uteslutas till vardags – beräkna ca 5-10 räkor per person

2-4 hårdkokta ägg, skalade och hackade (kan uteslutas)

Ärtor och potatis till servering (den som vill köra LCHF tar bara bort potatisen)

vatten till kokning med lagerblad, pepparkorn, ev. persilja och ev. en bit lök eller purjolök

Gör så här:

Du kan tillaga torsken i bit, på ben eller som filé på eller utan ben. Om du vill rimma torsken i saltlag helt snabbt lägger du den i en blandning av 1 liter vatten och knappt 1 dl salt. Lyft upp och skölj av torsken.

Sätt på potatis och förbered för att koka ärtorna. Skala räkorna och ställ åt sidan. Riv pepparroten. Smält smöret, låt den vita fällningen som består av mjölkproteiner sjunka till botten, häll av smöret i en annan kastrull där du sedan kan värma upp det skirade smöret precis innan servering. Jag brukar skira ganska mycket smör – dels för att en del går bort, dels för att det är så gott till! Sätt på vatten till äggen.

Koka upp vatten i en lämplig gryta eller vid kastrull, gärna med en lyftbar korg i för just fiskkok så att fisken inte går sönder när den lyfts. Lägg i lagerblad och några pepparkorn samt kanske en kvist persilja och en bit lök. Den som vill kan ta en mild buljong att koka i.

Lägg försiktigt ner fisken och låt sjuda ca 10-15 minuter beroende på om du kokar protionsbitar eller hel bit, på eller utan ben. Skala under tiden de hårdkokta äggen och hacka dem.

Lägg upp på (gärna förvärmda) tallrikar, arrangera räkor och pepparrot på torsken. Lägg ärtor och potatis bredvid och häll skirat smör över. Ställ fram en snipa med skirat smör samt ett fat med riven pepparrot för gästerna att ta mer av. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarkiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera