Västerbottenpaj

Den här pajen med smak av Västerbottenost är lättgjord, blir mycket god och uppskattad och passar utmärkt såväl till kräftor som till påsk eller för sig själv. Den blir härligt krämig med angenämt bett och sälta.

Den passar lika bra som förrätt, till kräftorna, på en buffé eller till middag – med sallad och kanske rökt skinka eller fisk. Just här har jag serverat den som en andra rätt efter vinkokta musslor.

Mängderna är anpassade till en pajform på ca 20 cm i diameter. Om du använder en lite större pajform kan du öka på receptet till 1,5 gånger mängden – både vad gäller pajdeg och fyllning.

Du behöver till den klassiska franska pajdegen:

150 gram vetemjöl

lite salt

120 gram kallt smör skuret i kuber

4 msk kallt vatten

Vill man absolut göra en magrare paj kan en del av smöret bytas ut mot kesella, men bäst resultat blir det med det gamla hederliga smöret i pajdegen.

Gör så här med pajdegen:

Smula ihop mjöl och salt med smöret – gärna med fingrarna, alternativt i matberedare men kör då inte för länge! Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop degen. Forma degen till en fast boll. Om du inte använder matberedaren ska du nu knåda degen på lätt mjölat bakbord så den blandar sig och blir en smidig slät boll.

Svep in degen i plast och lägg att vila i kylskåpet.

Vid utkavling gäller det att arbeta snabbt så smöret inte smälter och den blir kladdig. Pudra lätt med mjöl och kavla till platt rundel som är något större än formen den skall täcka. Lyft över degplattan och tryck ut den i formen. Var noga med att den går upp på och lite över kanterna. Låt den degklädda formen stå och vila och stabiliseras ett tag i kylskåpet före gräddning för att motverka att degen rasar ner från kanterna.

Grädda formen i mitten av ugnen om du har elektrisk ugn, men alltid högst upp i en gasugn. 200 grader varm skall ugnen vara. Förgrädda pajskalet i ca tio minuter. Tag ut och nagga botten så den inte bubblar upp. Grädda några minuter till. När degen börjar ta färg och börjar dra ihop sig lite är pajskalets förgräddning klar.

Du behöver till fyllningen:

3-4 dl riven västerbottenost

3 dl gräddmjölk (blanda grädde med mjölk, eller ta helt enkelt bara grädde)

3 ägg

nymald peppar

salt brukar inte behövas p.g.a. ostens sälta, men smaka gärna av

Gör så här:

Vispa äggen lätt, blanda med gräddmjölken och smaksätt med peppar. Strö i den rivna osten med lätt hand i det förgräddade och lite avsvalnade pajskalet (så osten inte smälter och lägger sig på botten direkt). Häll över äggstanningen och grädda i 175 grader ca 30 minuter tills fyllningen stannat – du testar lätt med en sticka i mitten av pajen.

Servera direkt eller ljummen med sallad eller på buffé, t.ex. som tillbehör till kräftorna.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera