Musslor vinkokta

Vinkokta musslor, eller moules (à la) marinières (på fiskarhustruns vis) som det heter på franska är en av mina favoriter. Dessutom är det klimatsmart har jag lärt mig, och nyttigt – men framför allt väldigt gott.

Det är en härlig känsla att ställa fram en stor gryta med ångande musslor som precis öppnat sig då de hastigt kokats, eller snarare just ångats, över den smakrika blandingen av smörstekt schalottenlök och rikligt med vitt vin.

Persilja ska det vara i det franska originalreceptet, men jag gör ofta en variant med färsk koriander och en aning finhackad röd chili.

Ibland tillsätter jag nykokt pasta som kokats till strax under al-dente för att bibehålla sin spänst i musselspadet. Det blir en matigare rätt som jag gärna serverar till gäster en fredagkväll eftersom det är så snabb- och lättlagat men ändå med den härliga generösa känslan, som en Mama Italiana.

Eller så serverar jag musslorna som en förrätt med bara ett gott bröd att doppa i spadet. Vid ett tillfälle serverade jag musslorna som en första rätt när vi hade goda vänner på middag. Som andra rätt gjorde jag ädelostpajen med en grönsallad till. Därefter bara en café liégois – busenkel efterrätt som består av en kula god vaniljglass med en espresso över sig. Eller som förra helgen; rejält med musslor först, därefter några goda franska ostar på getmjölk och sedan en kaffe med färska dadlar. Hur du än väljer att servera dina musslor hoppas jag att det blir en härlig kväll!

Du behöver:

Färska blåmusslor – jag brukar ta två nät till fyra personer om det ska vara förrätt, annars mer

3-4 schalottenlökar, skalade och finhackade

ev. 1-2 vitlöksklyftor (det har jag framför allt i när jag även har chili i)

en rejäl klick smör (ska du göra traditionell moules marinieères ska det vara ganska rikligt med smör) ibland tar jag hälften smör och hälften olivolja

1/2 flaska torrt vitt vin, gärna en enkel sauvignon blanc eller muscadet

Färsk persilja, hackad alternativt färsk koriander eller basilika

ev. 1/2 – 1 röd chili, hackad – kolla hur stark den är!

salt – jag smular flingsalt över precis innan servering

Om du vill servera musslorna som pastarätt behöver du också ca 100 gram spaghetti eller linguini (bavette funkar också bra) per person

Gör så här:

Tvätta musslorna i kallt vatten, dra bort ”skägget” som de använt för att sitta fast med. Det här är det enda lite pyssliga men viktiga momentet för att få fina musslor utan grus och skräp. Öppna musslor knackar du på för att se att de fortfarande lever. Om de inte stänger sig slänger du dem. De musslor som eventuellt har någon spricka i skalet kan du ta med, om de är stängda. Du kan alltid lukta på musslorna – vår näsa är ett utmärkt redskap i köket för att avgöra om mat är bra eller inte:) Lägg de tvättade musslorna i en skål.

Hacka schalottenlöken och ev. vitlöken samt chilin om du vill ha lite chilihetta. Man kan även lägga chilin i en skål bredvid för de gäster som vill att ta av.

Ta fram en stor kastrull med lock Det är viktigt att du har ett lock att lägga över när musslorna sedan ska ånga.

Hetta upp smöret och oljan eller bara smöret i kastrullen, lägg i den hackade schalottenlöken och vitlöken om du valt det också. Fräs under omrörning så löken blir mjuk utan att ta färg. den ska snarare bli smörkokt. Häll i vinet och öka värmen. Låt vinet puttra ihop något så att du ser att vinskyn reduceras något. Det ska vara högsta värme på. Musslor är förvånansvärt osalta i sig själva så det kan vara en god idé att salta lite i kokspadet. Lägg i musslorna, skaka runt och lägg direkt på locket. Skaka kastrullen ganska ofta. Lyft på locket efter några minuter och se om musslorna öppnat sig. Vänd runt lite om du gör många musslor och de översta inte öppnat sig. På med locket ett litet tag till. Det viktiga här är att musslorna ska ångas så de precis öppnar sig. Om de kokas längre blir de bara sega och tråkiga.

Strö persilja eller annan örtkrydda, flingsalt och ev. chili över. Servera direkt med ett gott bröd. Har du valt att servera musslorna som en ljuvlig pastarätt kokar du pastan i en annan stor kastrull med saltat vatten som du har bredvid på spisen. Precis när pastan är på väg att bli klar ångar du hastigt musslorna och vänder sedan ner den avrunna al-dente pastan och serverar direkt. Ställ fram en stor skål att lägga musselskalen i. Duka gärna med en sked att äta den goda ”musselsoppan” som dottern kallade spadet för när hon var tre år. När man äter musslorna kan man göra som habituéerna och använda skalet av en tom mussla som tång att greppa tag i nästa mussla med – funkar fantastiskt bra och ser så där lagom initierat franskt ut:)

Vintips? Det är ju ofta bra att titta på vad som produceras i regionen där rätten kommer ifrån. Musslor äts vid atlantkusten där Loire har sin mynning, i Bordeaux och Bretagne. Ett torrt mineraligt vitt vin passar bra till. De klassiska valen brukar vara Muscadet (sur lie) de Sèvre et Maine, något annat Loirevin såsom Sancerre som är min favorit i alla läger, samt Graves som är en subregion till Bordeaux. Om man inte är lika förtjust i syran som jag, men ändå vill ha de åtråvärda typiska mineraltonerna finns det prisvärda Domaine Pré Baron från distriktet Touraine i just Loiredalen. Kostar 89 kr på Systemet, Art.nr. 2712.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera