Quesadillas

Vare sig ni ska grilla eller krypa in och mysa inomhus är det här en suverän förrätt som du kan smaksätta i princip hur du vill. Här är det de mer klassiskt mexikanska med ost och salsa fresca, men jag kan tänka mig att det skulle bli mycket gott med en smakrik ost och några stekta hackade kantareller så här i svamptider.

Det här är ett recept som följer den mycket populära trenden med texmex som gör att det är lätt att få tag på tortillas, men knyter an till det mer mexikanska.

Quesadillas är i sin ursprungsform något man ofta får till frukost i Mexiko. Jag minns alla härliga frukostar hos min moster på terrassen i den ljuvliga värmen med quesadillas och sedan en mängd smakrik solmogen färsk frukt. Då är det de små majstortillasarna som fylls med en mexikansk ost som har ganska mycket syrlighet och smälter lätt. Jag ersätter genom att blanda cheddar eller västerbotten med chèvre (fransk getost). I den mexikanska frukostformen är det bara osten som får smälta i tortillas som viks till halvmåneform och steks i torr panna. Då stelnar tortillan och blir mer tacoslik. De avnjuts direkt då de bänds upp och ostfyllningen får sällskap av en äkta salsa mexicana – en färsk sås/röra på tomater, gul lök, lite vitlök och rikligt med färsk koriander, eller cilantro som det heter i Mexico. Ibland serveras de med fyllning av stekt svamp eller nopales, kaktus.

Här gör jag quesadillas genom att lägga två vetetortillas (eller gärna majstortillas) på varandra med en fyllning emellan. Förutom osten har jag i rökt skinka, eller som den här gången parmaskinka, hackad koriander och hackad vårlök. Endast fantasin sätter som sagt gränser för vad du kan fylla dina quesadillas med – oliver, soltorkade tomater, pesto, fårost, rökt lax med spenat, svamp… etc. Quesadillas betyder ungefär ”små ostiga” så det enda som bör ingå är just ost.

Jag serverar dem gärna som drinktilltugg och något att knapra på medan den övriga maten tillagas. Det passar särskilt bra till fredagsmys eller när man lagar någon härlig middag tillsammans med barn och goda vänner.

Du behöver:

Tortillas

riven ost – cheddar, västerbotten eller annan

chèvre (jag köper den utan kant eller aska när jag gör quesadillas för att underlätta eftersom den bara smulas ner direkt)

skinka – här tog jag prosciutto i hela skivor, men annars brukar jag strimla skinkan

färsk koriander – det går åt ganska mycket, eftersom jag gillar att strö lite över vid servering också

hackad chili – jag brukar göra en del quesadillas med mer chili för de hugade och en del med väldigt lite chili för de som vill ha en mildare variant

vårlök, sköljd och strimlad

Gör så här:

Börja med att hacka vårlök, koriander och chili och lägg i olika skålar. Ska du strimla skinkan gör du det och lägger den i en skål eller på ett fat. Riv osten och ha den i en skål. Lägg fram chèvren i skivor på ett fat.

Lägg en tortilla på en skärbräda, lägg på riven ost, smula över chèvre, strö över vårlök och chili samt koriander och lägg på skinkan. Lägg en till tortilla över som ett lock, så det blir en slags dubbeltårta eller dubbelsmörgås.

Hetta upp en stekpanna och lägg försiktigt i den fyllda quesadillan. Jag brukar använda två stekspadar eller en stekspade och handen. Stek på medelhög värme tills osten börjar smälta och tortillan stelnar. Vänd försiktigt quesadillan så inte fyllningen trillar ur. Stek även på andra sidan och för sedan över till en skärbräda. Dela quesadillan i trekanter, strö gärna mer koriander över och servera direkt med ett litet fat och servetter för gästerna. Det här är ”fingerfood” så det är helt okej att äta med fingrarna – det brukar uppskattas av barnen inte minst.

Vintips? Tja, den givna drycken är kanske en kall öl eller till och med en marguerita – alkoholfritt underbart alternativ är en hemgjord lemonad på pressad citron eller citron och lime, sockerlag och vatten eller ännu festligare med bubbelvatten. Men om man som jag föredrar vin framför öl fungerar det faktiskt med hettan och smakerna om man väljer en Riesling – framför allt tyska tycker jag är goda med sin mineralighet och fräschör.

Mycket mexikansk matglädje och bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera