Papadums med chutney

I Indien får man ofta ett fat med nyfriterade papadums – ett tunt knaprigt bröd gjort på linser. Till det serveras cachumber, en indisk löksallad som marinerats i citron- eller limejuice med salt och anses främja matsmältningen. Någon chutney brukar också serveras till, och då är det inte direkt som den mango chutney vi är vana vid här.

En indisk chutney är som en indisk version av mexikanarnas salsa fresca och har chili och lök som bas tillsammans med till exempel färska örter (koriander och mynta), kokosnöt eller jordnötter. Den oemotståndliga smaken kommer sig av limejuice och salt samt spirskummin. Namnet chutney kommer från chaat-na som betyder att slicka, eftersom en chutney anses vara ”fingerlicking good”.

Mitt förslag är att vare sig ni har indisk afton eller ska äta annan mat, har fredagsmys eller bara plock före maten servera nyfriterade papadums (de kan även tillagas med gott resultat i mikrovågsugn) med en hemgjord underbar färsk grön chutney som du finner recept till på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=1238, cachumber som du finner recept till på denna länk: http://katinkaskitchen.com/?p=177 samt köpt mango chutney och lime pickle som är en av mina favoriter. Lime pickle är dessvärre svår att få tag på i vanliga affärer när ingredienserna till indisk mat trängts ut till förmån för texmex-tacos. Men lime pickle är underbart besksyrligt gott som jag rekommenderar er att pröva just till papadums. Vi fann lime pickle på den indiska affären Taj Mahal i Stockholm, efter att ha letat i en massa vanliga mataffärer.

Om du ska fritera dina papadums är det viktigt att inte ha för grunt med olja. Jag brukar ta en gjutjärnsstekpanna och hälla i ca 3 cm olivolja, fast det skulle säkert vara ännu bättre med någon annan olja. Hetta upp oljan ordentligt och stå beredd med dina papadums. Lägg försiktigt i en i taget och tryck till den med en stekspade eller ännu hellre en kökstång. Den puffar snabbt upp sig när oljan är tillräckligt varm, vänd den snabbt och tryck till lite mer så den blir helt uppuffad. Du märker snabbt om du inte har tillräckligt varm olja eftersom de inte blir lika stora och spröda. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper medan du friterar resten. Trava dem i en hög och servera tillsammans med tillbehören.

Med vänliga indisksmakande mathälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera