Pasta med salvia och vitlök

Italienarna är mästare på enkla ljuvligt goda pastarätter. Jag är väldigt svag för när pastan kokas al dente och bara blandas med något litet gott, såsom ”pasta snabbt snabbt” med coctailtomater och vitlök eller den här busenkla väldigt italinesksmakande pastan som bara vänds runt med olivoljestekt vitlök och salvia.

Salvia är en örtkrydda som italienarna använder till blanda annat saltimbocca, kalvschnitzel fylld med prosciutto och salvia serverad med marsalasås. Den italienska korven salsiccia smaksätts med salvia, och salvia passar väldigt bra till fläskrätter. Här får den ge sin prägel tillsammans med vitlök i all enkelhet. Rätten lagas på den tid pastan kokas. Servera gärna med en tomatsallad eller någon kokt grönsak bredvid. Till den här rätten behöver man färsk salvia. Du kan läsa mer om salvia på den här länken:

Du behöver till 4 personer:

Pasta efter tycke, tillgång och smak, beräkna ca 100 gram per person – jag gör helst den här rätten på spaghetti, men den här gången ville barnen ha fusilli

1/2 dl färsk salvia, hackad

2-4 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade

ca 1/2 – 1 dl olivolja samt extra olivolja att ringla över vid servering

flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Koka upp pastavattnet i en stor kastrull. Salta först när vattnet kokar för att skona kastrullen, har jag fått lära mig,

Under tiden vattnet och pastan kokar skivar du vitlöken tunt och strimlar den färska salvian.

Hetta upp olivolja i en stekpanna, fräs vitlöken på medehlhög värme utan att den tar för mycket färg. Lägg i salvian och stek den så den blir nästan knaprigt friterad.

Häll av pastan när den fortfarande är al dente. Lägg den avrunna pastan i stekpannan och vänd runt ordentligt så att varje pastadel täcks av olivoljan och de goda smakerna. Lägg upp i skål eller direkt på tallrikar. Servera direkt med olivolja att hälla över, extra flingsalt och peppar samt gärna nyriven parmesanost.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*