Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Ugnsbakade äpplen med härlig fyllning


Vare sig det är äppelsäsong eller inte gör jag gärna de här goda ugnsbakade äpplena med en härlig fyllning av mandlar, råsocker, kanel, vanilj, smör och sirap.

Tidigare gjorde jag likadana men med min favorit hasselnötter, som jag tyvärr inte kan äta längre. Men det blir nästan lika gott med mandelfyllningen. Välj den du vill – receptet är identiskt för övrigt.

Till serverar jag gärna en vaniljsås, hemgjord om jag har tid. Annars finns det ganska bra färdiga alternativ nu. Senast prövade vi Valios laktosfria vaniljsås som var riktigt god när den vispats upp.

Du behöver för 4 personer:

1 äpple per person

100-150 gram mandlar eller hasselnötter (beroende på om äpplena är stora eller inte och hur mycket fyllning du vill ha

50-75 gram smör

2-3 msk socker, gärna råsocker

drygt 1/4 dl sirap

1/2 tsk kanel

1/4 tsk äkta vanilj eller vaniljsocker

Gör så här:

Kärna ur äpplena med en urkärnare om du vill servera dem hela med fyllningen i mitten och ovanpå. Jag brukar tycka det är enklare och nästan vackrare att dela äpplena och gröpa ur kärnhuset varefter jag lägger i fyllningen i mitten. Gnid in äppelytorna med citronsaft för att förhindra dem från att mörkfärgas av oxideringen. Jag brukar behålla skalet på.

Kör mandlar eller hasselnötter i mixer ett kort tag. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en smet men utan att köra mixern för länge – det ska vara lite knaprigt och bitar av mandlarna eller nötterna kvar, inte för finfördelat.

Lägg äppelhalvorna i en smord ugnsfast form. Fyll dem med fyllningen. Baka i ugn i ca 175 grader i 20-30 minuter. Äpplena ska ha blivit mjuka och nöt/mandelfyllningen tagit lite färg.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Recept på god vaniljsås finner du här:

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply