Vin från Chile

Det borde stå klart för alla att jag älskar mat, att laga mat, att äta den och att tänka på mat. Jag tycker också mycket om viner och att kombinera viner med mat. Vad gäller mat är jag nog mest rotad vid mitt kära Medelhav, men gör gärna utflykter inte bara runt Medelhavet utan även längre bort i världen, som Indien, Thailand, Malaysia och Mexiko.

Vad gäller vin är jag väldigt mycket inne på Gamla Världen, där jag är svag för både franska och italienska viner. Numera finns det gott om goda bra viner från Nya Världen också. Och just i Chile som jag tänkt skriva lite om idag finns Nya Världens viner som intressant nog kommer från Gamla Världens vinrankor. Det kommer sig av att medan de europeiska vinrankorna förstördes av vinlusen på 1860-talet drabbades deras avkomma i Chile inte av detta öde.

Ett av vinhusen i Chile, Viña San Pedro, har fått pris av ett internationellt vinmagasin som ”New World Winery of the Year 2011”. Ett samtal med den trevlige vinmakaren själv, Marco Puyo, bekräftar att detta är resultatet av en medveten satsning som gjorts för att lyfta vinet och kvaliteten.

Med en gedigen utbildning och träning i bland annat Frankrike hos stora producenter har Marco en kunskap och känsla för vin som ligger väl i min frankofila smak. Det intressanta är att han lyckas kombinera detta med att vara trogen det traditionellt chilenska.

I sortimentet finns bland annat en Sauvignon Blanc från Elqui Valley där det svala klimatet ger ett fräscht vin med hög angenäm syra som smakfullt nog inte är ekat på samma vis som annars sker i Nya Världen med denna min favorit bland vita druvor. Det här vinet är ett prisvärt alternativ att servera till mina vinkokta musslor, skaldjur och fisk som t.ex. mina pestofyllda fiskfiléer – eller att bara njuta som apérétif före maten till något trevligt plock. En krispig torr och fräsch Sauvignon Blanc som denna är också det perfekta vinet till chèvre. 89 kr, Art.nr. 6540. Tips på tapas och plock finner du på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?cat=72

För den som föredrar Chardonnay har San Pedro en prisvärd sådan med typisk fatkaraktär, krämighet och fruktighet som passar bra till både fisk med mer smöriga krämiga såser såsom till exempel en beurre blanc, till kyckling eller fläskkött – till exempel marinerad fläskfilé, som du finner på den här länken http://katinkaskitchen.com/?p=3170, fungerar bra till. Eller en smakrik fisksoppa http://katinkaskitchen.com/?p=1001. Den passar också bra till mina kramiga räkor som du ser på bilden högst upp till höger och finner på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=13582 Det här vinet kostar bara 89 kr och finns i Systembolagets beställningssortiment, Art. nr. 85437. Vinet kommer från regionen med det underbara namnet Casablanca Valley.

På rödvinssidan finns ytterligare en druvtypisk prisvärd produkt i Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon från regionen Rapel. Det är ett relativt fylligt, angenämt fruktigt vin med kryddighet och fatkaraktär med en lång eftersmak av svarta vinbär och plommon. Detta vin passar till kötträtter, såsom en skiva stekt entrecôte med schalottenlökssmör http://katinkaskitchen.com/?p=10117, café de Paris-smör eller varför inte helstekt entrecôte eller annan stek. Recepttips finner du på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?cat=4008 Det här vinet är även gott till charkuterier och tapas före maten samt till lamm, som den sydfranska lammgrytan du finner på den här länken:http://katinkaskitchen.com/?p=4093

Från den kanske mer välbekanta regionen Maipo kommer San Pedros 1865 Cabernet Sauvignon som fått sitt namn från när vinhuset grundades. Det här vinet är ännu mustigare med mer fatkaraktär som ekvanilj och mörk choklad, och jag skulle vilja säga att det mer är gjort i det som vi känner som chilensk stil och kanske lite mindre fransk stil och passar med sin fyllighet och smakrikedom bra till mustiga grytor och smakrika kötträtter. 119 kr, Art. nr 16672. T.ex. en höstgryta på kyckling eller kött med trattkantareller, karl johansvamp och rött vin som du kommer kunna läsa mer om i helgen.

Marco håller just nu på att utveckla en Pinot Noir i det övre segmentet som verkar lovande. Det ska bli spännande att se vad som kommer framöver från det här vinhuset. Under tiden njuter vi av de viner som finns som passar så bra till höstens härliga mat att samlas och värmas kring. Du finner mer tips och inspiration i de olika kategorierna i kolumnen till höger.

Mycket glädje i köket och vid glasen önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera