Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Underbara misslyckanden

Misslyckas i köket gör väl alla ibland. En del misslyckanden är mer lustiga än andra, som när jag bjöd en väninna på en vietnamesisk curry en gång. Hon satt och smakade och såg lite förbryllad ut innan hon utbrast att den smakar ju inte så mycket curry… Jag hade glömt just curryblandningen, gravid och vimsig som jag var. En curry utan curry som vi fortfarande skrattar åt, men inte gör om.

Jag brukar ju påpeka att nöden är uppfinningarnas moder och att jag blir som mest kreativ i köket när jag bara har begränsade råvaror att hålla mig till och göra något av. I samma anda men mer oavsiktligt blev ett helt nytt recept till i Katinkas Kitchen.

Jag skulle göra den superenkla favoriten potatis- och purjolökssoppa på underbara nyskördade finfina purjolökar från mina föräldrars lantställe. Dottern som kom hem senare och smakade på soppan undrade vad jag hade gjort för att få den så extragod. “Det är nog mormors goda purjolök” replikerade jag. “Men,” sade dottern, “hur har du fått den att smaka kantarell, lite svagt men gott..?” “Nej, svarade jag, det är inte kantareller i. Jag hade i potatis, purjolök, grönsaksbuljong från Bioforce (den utan salt), lite peppar, salt, lite vitt vin och en skvätt kycklingfond på flaska.” Och när jag visade flaskan med fonden kunde vi båda konstatera att jag – utan glasögon på – hade tagit kantarellfonden, som också har gul etikett! Hux flux har vi ett nytt favoritrecept på en ljuvligt god soppa som får heta Purjolökssoppa special. Recepet finner du här: http://katinkaskitchen.com/?p=13759.

Mitt råd: fortsätt att våga i köket, gör misstag och fel – och snubbla över nya härliga smakblandningar och skapelser på kuppen!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply