Purjolökssoppa special

Här är receptet på soppan som kom till alldeles av en slump. Potatis- och purjolökssoppa är ju en gammal fransk klassiker, men i just den här tappningen med kantarellfond har i vart fall jag aldrig tänkt på att göra den. Jag tog helt enkelt fel, utan glasögon, och tog kantarellfond med likaledes gul etikett som den tänkta kycklingfonden för att ge extra mustighet tillsammans med grönsaksbuljongen. Det blev otroligt gott, och den lilla skvätten vin sätter som vanligt extra piff på alla soppor.

Soppan passar både som mättande värmande snabblagad huvudrätt en vardagmiddag och som god förrätt vid en festmiddag. Då kan den som vill även dekorera med rökt lax, räkor, eller kanske en klick vispad grädde med forellrom eller laxstrimlor.

Du behöver för 4 personer:

2 purjolökar – använd hela, även så mycket av det gröna som möjligt

6 potatisar, skalade och skurna i bitar

1 liter vatten

1-1 1/2 tärning eller motsvarande grönsaksbuljong (jag använde Bioforce grönsaksbuljong)

1 msk kantarellfond på flaska

salt och peppar

en skvätt vitt vin (drygt 1/2 dl)

ev. 1/2 dl grädde för den som vill reda av soppan något – vegetarianen tar Oatlys goda havregrädde

Gör så här:

Koka upp vattnet med buljongen. Under tiden tvättar du och strimlar purjolöken samt skalar potatisen och delar den i bitar.

Lägg i potatisen först och därefter purjolöken i vattnet. Låt koka tills potatis och purjolök mjuknat helt. Mixa med en stavmixer. Häll i en skvätt vitt vin och tillsätt grädden om du vill ha soppan lite redd och avrundad. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada häslningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*