Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta med biff i tryfflig sås

Den här rätten gjorde jag en kväll när vi fick för ont om tid för att steka det goda köttet jag köpt och göra alla tillbehör som klyftpotatis, morötter, vaxbönor och kryddsmör. Även om det faktiskt också är ganska lätt och snabblagat så är ändå pasta oslagbart när man har bråttom.

Det fick bli en sås mustigt rik på härliga smaker som gick i tryffelnoter. Det åstadkoms genom att använda kantarellfond, ha i mycket vitt vin men inte så mycket grädde, med hjälp av den naturliga smakförstärkaren Kelpamare – och tryffelolja och en liten bit inlagd tryffel på burk som jag hade kvar i kylen.

Du behöver för 4 personer:

Beräkna ca 100 gram mört kött per person, jag använde rostasfilé som är billigare än oxfilé

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

kantarellfond på flaska (man kan även använda smulade trattkantareller i såsen)

2 dl vitt vin som får koka ihop vid tillagningen

2 dl grädde

Kelpamare (en naturlig smakförstärkare som säljs av Bioforce – samma som saluför mina örtsaltfavoriter Herbamare och Trocomare)

gärna lite viltkrydda

salt och peppar

Ev. en bit inlagd tryffel (kan uteslutas)

smör till stekning

tryffelolja

Gör så här:

Sätt på pastavattnet. Skala och hacka schalottenlöken, strimla köttet i inte alltför små bitar.

Använder du inlagd tryffel skär du den i små bitar. Du kan även använda spadet som ger tryffelsmak. Det härligt lyxigaste skulle ju vara att kunna använda färsk tryffel…

Stek schalottenlöken på låg värme i en rejäl klick smör i en stekpanna. Samtidigt steker du köttet i en blandning av smör och olivolja i en annan stekpanna på högre värme, men väldigt kort tid. Köttet ska bara få yta och vara rött inuti. Krydda köttet under stekning med peppar, viltkrydda och salt.

När schalottenlöken stekts mjuk utan att ta färg tillsätter du det vita vinet, höjer värmen och låter det puttra ihop så vinet reduceras något. Tillsätt grädden och krydda med Kelpamare, kantarellfond och peppar. Låt det puttra ihop och smaka av – mer vin, fond, Kelpamare, peppar, salt?

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Strax innan pastan är klar lägger du i köttet i såsen. Se till att få med köttsaften också som är full av härliga smaker som gör såsen fyllig och mustig. Tillsätt även tryffeln, om du använder det. Häll i tryffelolja – smaka av hur mycket som behövs för att ge den härliga tryffelsmaken.

Blanda såsen med den nykokta pastan. Servera genast.

Vintips: Här passar det med något mustigt vin som har balanserade smaker med både fyllighet, rundhet och syra. Några alternativ:

Ett italienskt vin som släpptes i måndags på Systembolaget, Villa Marina Rosso Conero  2009 från Marche på ostkusten i Italien, med fruktighet och smak av bär, angenäm fyllighet och syra, prisvärt för 79 kronor, Artnr 2143.

Ett spanskt vin med mer fyllighet och fatkaraktär som också släpptes i måndags, Montgó Garnacha Old Vines 2010, från Cariñena, med smaker av mörka bär och en not av choklad, 89 kronor, Artnr 2189.

 

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply