Keith Floyds fisk à la Madagaskar


 

Det här är ett recept som den nyligen bortgångne TV-kocken gjorde under sin resa till Madagaskar, ön som är känd för sina kryddor såsom vanilj och grönpeppar. Den fina fisken ska här tala för sig själv och endast få lätt stöd av en liten mängd sås med fina rika smaker, som en hyllning till kryddorna. Vanilj är ju egentligen inte sött, och passar förvånansvärt bra i den här rätten. Man kan även tillaga scampi på liknande vis.

God vit fisk efter smak och tillgång (kanske rödtunga, bergtunga, rödspätta…)

Vitpeppar och ev. lite salt till tillagningen

En klick smör till stekning

En halv vaniljstång, uppskuren på längden

1 msk grönpeppar, torkad eller inlagd i lag (finns i de flesta affärer)

Saft av en apelsin

Saft av en citron

1-3 msk smör för att blanka av såsen

Stek fisken i stekpanna eller baka i ugnen: vik filéer dubbelt och lägg i smord form i ugnen med peppar, salt och några droppar citron över. Lägg en liten klick smör på varje bit fisk och baka i ugnen max 15 minuter, beroende på storlek. Passa tiden så de inte blir överkokta. Få saker är så trista som överkokt fisk. För att förhindra att de torkar eller bränns kan man lägga ett smörpapper över formen.

Tag ut fisken och häll av spadet ner i en stekpanna eller eller kopparpanna/kastrull. Tillsätt vaniljen, apelsin- och citronsaften samt grönpepparn. Låt koka ihop några minuter och smaka av balansen i smakerna. Strax innan servering blankar du av såsen med rumsvarmt smör som du vispar i klickvis. Detta fungerar även som en slags redning och gör såsen lite tjockare, förutom att den bli godare.

Servera med nykokt fluffigt ris, gärna basmatiris, och någon god grönsak som till exempel smörslungade sockerärtor.

 

Förmedlat genom

Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera