Mixed libanesisk grill

Det libanesiska köket anses särskilt högtstående, vid sidan om det persiska. I vart fall vad gäller mat från Mellanöstern.

Nu när hösten är här och det blir kallare är det ett bra sätt att ett tag ta sig till sydligare mer exotiska breddgrader genom maten. Jag och hela familjen tycker det är väldigt trevligt att ordna temakvällar med mat från olika delar av världen. I dessa tider får man resa genom maten. Såsom Indian night eller Thailändsk/asiatisk middag, med t.ex. satayspett. Marockansk eller nordafrikansk kväll med couscous och andra läckerheter ären  annanvariant.


Men här är det Arabian night med härliga smakrika rätter från Mellanöstern. Först i form av olika meze, smårätter, som vinbladsdolmar, hoummus – kikärtsröran som är stapelvara i hela Mellanönstern, baba ganoush som även har namnet moutabal. Det är en väldigt god röra på rostad aubergine som får smak av vitlök, citron och spiskummin. Länk till aubergineröran:

Salladen som äts över hela Mellanöstern, tabbouleh, görs på bulgur med persilja, gärna mynta, lök och tomat med citronsaft och salt är en favorit. Man kan också köpa den färdig samtidigt som man handlar vinbladsdolmarna i t.ex. Hötorgshallen.

Även hoummusen går att köpa färdig, till och med på burk i en inte helt oäven variant, men godast blir det att göra den själv. Det är dessutom lätt numera med färdiga kikärtor på burk. Länk till hoummusrecept: http://katinkaskitchen.com/?p=454

Salladen fattoush gör jag gärna eftersom den är lättgjord och ett fräscht tillbehör till det grillade. Romansallad eller annan lite tjockare smakrikare sallad blandas med bitar av tomat, gurka, mild lök eller salladslök, kanske tunna morotsslantar och gärna även stekt pitabröd. Både färsk mynta och persilja ska det helst vara i. Allt smaksätts med spiskummin, citronsaft, olivolja och gärna sumac om du har det. Du kan läsa mer om den spännande kryddan sumac på den här länken: Länk till recept på fattoush:

Det finns även en annan god sallad som jag inte kan namnet på som består av ruccola blandat med strimlad rödlök, citronsaft, salt, olivolja och sumac. Den sägs vara bra för manlig potens…

Vid en äkta libanesisk eller Mellanöstern-middag ställs små skålar med alla de härliga rörorna, vinbladsdolmarna och salladerna tillsammans med brödkorgar med pitabröd fram på bordet för gästerna att ta av. Kibbeh, en slags köttfärsbullar med pinjenötter, brukar vanligtvis också serveras. Dem köper jag också i stället för att ge mig på omaket att göra dem. All matlagningsenergi sparar jag till huvudrätten.

Till huvudrätten väljer jag att behålla skålarna med rörorna på bordet för gästerna att äta vidare av tillsammans med det grillade köttet. Därtill kommer den oemotståndliga typiska vitlökssåsen, som är en lätt emulsion av vitlök och olja med citronjuice och salt. Recept på den ljuvliga vitlökssåsen finns i eget inlägg här bredvid.

Så är det dags för drycken – här jublar barnen ”lemon-mint” i kör när vi ska ha ”arabian night”. Jag har tidigare skrivit om denna läskande dryck som blivit stor favorit. Du kan läsa om den och finna receptet på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=8069

Till de vuxna kan man blanda den med rom och få en otroligt god drink före maten, som får de vuxna att jubla. I brist på bättre namn kallar vi den rum-on-mint. Länk har du här: http://katinkaskitchen.com/?p=8472

En klassisk dryck till mat i Mellanöstern är annars granatäppeljuice – gott och nyttigt.

Huvudrättens mixed grill består av olika marinerade bitar av kyckling och lamm. Vanligtvis bjuds även lammfärsspett, köfte, men har jag ont om tid köper jag goda lammkorvar med hög procent köttinnehåll. Gör jag lammfärsspett kryddar jag dem med vitlök, spiskummin, paprikapulver, gurkmeja, koriander och citron. Länk till recept på lammfärsspett:

Kycklingen marinerar jag i vitlök, gurkmeja, spiskummin, citronsaft och olivolja. Det blir saftigt, mycket gott och vackert gult. Länk till recept på den marinerade kycklingen:

Till lammet väljer jag antingen lammkotletter eller lammytterfilé som jag kryddar med spiskummin och gärna sumac, lite vitlök och gärna citron och olivolja. Det krävs inga långa marineringstider, särskilt inte för lammet. Länk till recept på lammet:

Grillade grönsaker gör jag som tillbehör, ibland även oortodoxa potatisklyftor, även om ett slags pilaffris nog hör mer till. Men egentligen räcker det så bra med allt det andra – mätta blir gästerna ändå kan jag lova.

Grönsakerna rostar jag enkelt i ugnen. Jag väljer grönsaker efter säsong och smak, men alltid tomater, lök och paprika. Därtill kanske aubergine, zucchini eller till och med morötter på vintern. Timjan är gott att krydda med, och kanske lite rivet citronskal. Tänk på att riva av det innan du börjar pressa citronerna till alla marinader och drycken. Länk till recept på rostade grönsaker:

Mycket glädje med din Arabian night önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera