Kyckling marinerad mixed grill

Kyckling brukar det vara på en mixed grill, i synnerhet en libanesisk sådan. Den marineras i vitlök, gurkmeja, en aning spiskummin, koriander och mycket citron. Härliga smaker som piggar upp.

Den här goda kycklingen går även att servera för sig själv som huvudnummer, eller med lamm och lammfärsspett på en hel mixed grill, kanske som arabian night. Du finner alla andra härliga recept här bredvid för hela konceptet, med meze förrätter och allt. 

Du behöver för ca 4 personer:

Beräkna som vanligt ca 200 gram kött per person om du bara serverar kycklingen. Är den en del av mixed grill kan du beräkna förslagsvis 100 gram per person. Jag tar kycklinglårfilé eller bröstfiléer. Det går givetvis även att använda kyckling på ben.

2-3 citroner, saft och skal

6 vitlöksklyftor, skalade och pressade

1-2 tsk gurkmeja

färsk hackad koriander

salt och peppar och gärna lite chili eller någon chiliblandning

1/2-1 dl olivolja

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg kycklingen i den. Använder du kycklinglårfiléer tycker jag att de lämpar sig bäst att dela i två delar. Kycklingbrösten skär jag i långa strimlor eller lite större bitar.

När det är dags att snart servera steker du dem i stek- eller grillpanna eller lägger dem på grillen. Du kan först ge dem en fin stekyta i pannan för att därefter lägga dem i ugnen för att stekas klart medan du kanske steker lamm och lammfärsspett.

När jag gör en hel mixed grill brukar det bli ganska mycket kött, men det är så gott att ha kvar som lyxiga rester och lika gott att äta kallt.

Servera direkt med alla goda tillbehör.

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera