Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lamm till mixed grill

En libanesisk mixed grill består alltid av väldigt mycket mat, förrätter (meze) och grillat kött av flera slag. En given rätt, som även kan lagas i ensamt majestät, är lamm.

Jag marinerar det i vitlök, citron, spiskummin och koriander med olivolja för fin smak och saftighet. Det behöver inte ligga länge i marinaden. Jag väljer det kött jag finner till bra pris. Det kan vara lammkotletter som på bilden, lammstek som jag skär i bitar, kanske till och med trär på spett, eller lammrostbiff. Inner- eller ytterfilén är ett lyxigt alternativ.

Du behöver för ca 4 pers:

beräkna ca 200 gram kött per person om du bara ska servera lammköttet. Har du fler sorter räcker det med kanske max 100 gram per person.

Saft och skal från 1-2 citroner

4 vitlöksklyftor, skalade och pressade

peppar

1/2 tsk mald spiskummin

gärna några krossade eller hela korianderfrön

en rejäl näve hackad färsk koriander – spara en del till serveringen att dekorera med.

1/2 – 1 dl olivolja

salt och peppar

Gör så här:

Blanda ihop marinaden. Putsa köttet och skär det i bitar. Ska du trä det på spett kan det vara lämpligt att skära lite mindre bitar, annars lite större.

Låt köttet ligga i marinaden i ca en halv timme. Eller om du vill lägga det längre tid i marinad. Då ställer du det i kylskåpet i en bunke med lock eller plast över, alternativt lägger köttet med marinaden i en frysplastpåse, eftersom de är tjockare än vanliga plastpåsar.

När det så är dags inför serveringen steker du köttet i grillpanna eller lägger det på grillen. Torka av det innan du steker/grillar det, men lägg gärna tillbaka det i marinaden efter stekning. Servera med övriga mumsigheter som du finner recepten på här bredvid.

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply