Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lammfärsspett

Lammfärsspett är försvinnande goda. De blir både saftiga och smakrika, med härlig exotisk kryddning. Var inte rädd för att ha i mycket kryddor när du använder lammfärs – den har en förmåga att “äta upp” kryddorna och smakerna.

Servera gärna med den libanesiska ljuvliga vitlökssåsen du finner recept på här bredvid, eller med en yoghurtsås kryddad med vitlök och koriander eller bara med ugnsrostad citron. Fetaost passar också bra till; kanske en tomatsallad med fetaost och den spännande kryddan sumac. Du finner recept här:

Du behöver till ca 4 personer:

Om du ska servera bara lammfärsspett beräknar du ca 200 gram färs per person, är det en del i mixed grill med annat kött tar du kanske 100 gram färs per person.

6 vitlöksklyftor, skalade och pressade

saft och rivet skal från 2 citroner

1 tsk spiskummin (kanske till och med mer – smaka av!)

salt och peppar

chili eller chilikryddblandning

1 tsk paprikapulver

1 ägg

gärna hackad färsk koriander – och ytterligare lite till serveringen att dekorera med

ibland har jag även i lite torkad mynta (oregano eller timjan kan man också ha i)

Gör så här:

Börja med att lägga grillpinnar av trä i blöt i en halvtimme. Det gör man för att köttet inte ska fastna på dem lika lätt och för att de inte ska ta eld om du lägger dem på grillen. Ibland gör jag faktiskt “spetten” bara som rullade korvar som steks som de är, utan att träs på spett, så som du ser på bilden.

Blanda ihop lammfärsen med alla kryddor och smaksättning och ägget. Smaka av om du ska ha i mer kryddor. vIll du inte smaka på lammfärsen rå kan du ta en klick och steka i lite olivolja i stekpanna.

Låt lammfärsen stå ett tag så att smakerna blandas. TA en klick lammfärs och forma den till en platta i handen. Ta grillspettet och lägg det i mitten av lammfärsen som du har i andra handen. Forma färsen runt pinnen så du får avlånga spett med lammfärsdolmar.

Pensla spetten med olivolja. Strax före servering steker du dem i stekpanna eller gärna grillpanna alternativt på grillen.

Servera direkt med de goda tillbehör du valt som du finner recept på här bredvid.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply