Tabbouleh

En tabbouleh är egentligen den arabiska motsvarigheten till en salsa mexicana, en slags grund som kan blandas i mycket annat eller användas som den är. Det är vad jag förstått persilja, ofta även mynta som blandas med lök, tomat, vitlök, citron och olivolja. Den kan även blandas med bulgur eller couscousgryn för en matigare sallad. Men jag tror att det heter tabbouleh vare sig den är med eller utan bulgur.

Den finns alltid i sin rena form på en libanesisk mixed grill till förrätterna, meze. Taabil betyder på arabiska kryddning, och då är vi tillbaka på just det jag skrev i början.

Du behöver:

2-3 dl färsk persilja, helst slätbladig persilja som är mildare och mer aromatisk och den som används i Levanten.

1/2 – 1 dl färsk mynta

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

1 liten gul lök, skalad och finhackad eller ännu hellre vårlök/salladslök, finstrimlad

3 tomater, finhackade

saft från ca 1-2 citroner

olivolja

salt, peppar och gärna lite kanel

Gör så här:

Skölj, torka och hacka örtkryddorna. Hacka lök, vitlök och tomater och blanda med de hackade örtkryddorna. Salta, peppra, krydda med en aning kanel.  Rör i citronsaft och olivolja. I Libanon tror jag att de har en speciell kryddblandning de har i. I avsaknad av den är just en aning kanel och kanske lite kryddpeppar ett gott alternativ. Men huvudfokus ska vara på örterna, lök, vitlök, tomater, salt, citron och olivolja.

Väljer du att göra salladen med bulgur kokar du helt enkelt den enligt förpackningens anvisningar och blandar i så mycket du vill, men man ska fortfarande känna de härliga smakerna av tabboulehn.

Servera  i en skål som meze vid en arabisk afton och till mixed grill.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*