Rostade grönsaker

Grillade eller rostade grönsaker är otroligt gott och ett utmärkt sätt att tillaga vintergrönsakerna på genom att rosta dem i ugnen. Rostade grönsaker serverar jag till nästan vad som helst av fisk och kött – kyckling, lamm, entrecôte, stek, lax eller annan fisk. För en vegetarisk måltid serverar du dina rostade grönsaker med quinoa eller rött ris och kanske en lättgjord linsgryta.

Jag väljer de grönsaker som är i säsong, men alltid tomater, lök och paprika. Därutöver kanske zucchini, aubergine och vintertid gärna morötter. Det är gott att lägga med några timjanruskor. Ibland lägger jag hela vitlöksklyftor, med skal och allt, bland grönsakerna att rostas. De blir då milda och härliga i smaken. Olivolja och flingsalt är annars det som ger smaken.

Du behöver:

1-2 lökar, gula eller röda, skalade och skurna i klyftor

ca 5-6 tomater eller ännu hellre 1-2 askar hela coctailtomater

3 paprikor, gärna i olika färger (här har jag tagit en gul, en orange och en röd), skurna i strimlor

1 zucchini, skuren i stavar

1 aubergine, skuren i bitar (på bilden kan du se att jag skar dem i för små, tunna bitar så de kletade fast)

ev. 3-5 morötter, skurna i stavar

ev. ca 8-10 hela vitlöksklyftor med skal på

gärna några timjanruskor

flingsalt

olivolja

Gör så här:

Skär alla grönsaker och lägg dem tillsammans i en stor skål. Ringla olivolja över och strö över flingsalt. Rör runt med händerna så att alla grönsaker får olivolja och salt på sig. Så här gör jag för att det ska gå åt mindre mängd olivolja men ändå få olja på alla grönsaksbitar. Du kan annars lägga grönsakerna direkt på plåten och salta och ringla olivolja över.

Lägg upp grönsakerna på en plåt och ställ in i ugnen som du värmt till ca 200 grader. Rosta dem i ca 30 minuter. Titta till dem så de inte blir brända eller för mycket rostade. Servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hamamarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*