Frittata med chorizo

En frittata är en italiensk öppen omelett. Till skillnad från en spansk tortilla (spansk omelett med olivoljestekt potatis) vänds den inte, utan steks klart på en sida. Den kan ställas in i ugn för att gräddas färdigt om man vill och har en stekpanna vars handtag tål att ställas i ugn.

Här har jag fyllt frittatan med rester av kokt potatis, morötter, bönor, lök och strimlor av en härligt kryddig spansk korv, chorizo. Det är ett bra sätt att ta tillvara på resterna.

Du behöver för 4 personer:

5-6 kokta potatisar

gärna kokta morötter och kanske bönor eller broccoli eller vad du har för rester

6 ägg, lätt uppvispade med 1 msk vatten

salt och peppar och någon god chilikryddblandning. Jag använde chili explosion och chili-limekryddblandningen från Santa Maria

olivolja till stekning och att ringla över vid servering

Ev. några örtkryddor – basilika, körvel, persilja

Gör så här:

Skiva potatisen och skär grönsakerna i bitar. Skär löken i bitar. Stek först löken och tillsätt sedan potatisen, krydda och stek ett tag. Tillsätt övriga grönsaker och stek ett litet tag till. Tillsätt sist den strimlade korven.

Häll de löst uppvispade äggen över allt i stekpannan. Sänk värmen så att frittatan kan stelna men inte blir bränd i botten. Lyft försiktigt med en gaffel för att föra ner löst äggvisp mot botten, som när du gör en vanlig omelett. Ställ eventuellt in frittatan i ugnen om handtaget på stekpannan tål det. Låt den annars stå kvar på spisen, gärna med ett kastrullock över för att behålla värmen. När ägget stelnat men fortfarande är lite krämigt är det klart att servera, gärna med en sallad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hamamrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera