Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Tortilla española

En tortilla española har inte något gemensamt med de tortillas som alla känner till numera när tacos är populärt. Tortilla betyder liten kaka/tårta, och är ju i den ursprungliga mexikanska versionen som ett platt bröd gjort på majsmjöl. De tortillas som äts till tacos är oftast den mer amerikanska texmex-varianten gjord på vetemjöl.

En spansk tortilla är en underbar krämig omelett full med olivoljestekt potatis med mild smak av vitlök. Den passar utmärkt till brunch eller lunch, eller som tapas. Varje bar i Spanien har tortilla española på bardisken att knapra till en öl eller en jerez (sherry) eller i en smörgås, en bocadillo.

Här har jag lagat tortilla till brunch och serverat med en skiva rökt lax och smörstekt bladspenat.

Du behöver för 4 personer:

5-6 potatisar, skalade och skurna i skivor

2 vitlöksklyftor, skalade och skivade

6 ägg, lätt uppvispade

salt och peppar

olivolja till stekning – det går åt ganska mycket eftersom potatisen mjuksteks i olivoljan varefter oljan hälls av och äggsmeten hälls på när man gör omeletten.

Gör så här:

Använd en stekpanna med höga kanter, helst en teflonpanna så att omeletten inte fastnar sedan.

Stek den skivade potatisen tillsammans med vitlöken i mycket olivolja, så att den mjukkokas i oljan. Det kan behöva ske i omgångar. Fiska då upp den färdigstekta potatisen med en hålslev och lägg på ett fat medan du steker resten.

Häll av oljan, salta och peppra potatisen och häll på de löst uppvispade äggen. Om du vispar dem för mycket blir det äggröra i stället för omelett. Stek på låg värme så att omeletten inte bränns men stelnar.

Ta en stor tallrik eller ett lock till en stor kastrull eller gryta och håll det mot stekpannan för att vända på den och lägga omeletten på fatet eller locket. För försiktigt tillbaka omeletten i stekpannan som du lagt lite mer olivolja i och stek färdigt omeletten på den andra sidan.

Servera direkt, kanske som här med lax och smörstekt spenat eller med det du väljer.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply