Kycklinggryta med äpple

kycklinggryta-m-apple-Katinkas-Kitchen-1024x768

När jag fick en hel härlig påse med äpplen från en kollega började jag genast tänka på nya recept att använda äpplena i. Höstpajen efter ett prisbelönat recept som återfinns i annat inlägg på Katinkas Kitchen innehöll äpple, så nu prövade jag att ha i äppeltärningar i en kycklinggryta. Det blev väldigt gott.

Man kan också tänka sig att göra en annan sorts gryta med större stekta klyftor av äpplen, men här kommer receptet på den här kycklinggrytan. Jag gjorde den på kycklingfiléer, eftersom vi hade köpt det innan jag visste vad det skulle bli av dem. Det blir nog både billigare och godare att använda en styckad kyckling med ben för mer mustig sås. Här använde jag krossade tomater, men rekommenderar att bara använda tomatpuré, buljong och vin.

Servera grytan med ris eller potatis, eller bara ett gott bröd och en sallad.

Du behöver för ca 4 personer:

1 kyckling, styckad i delar

ca 10 schalottenlökar, skalade, hela eller skurna i halvor

2 stora eller 4 små morötter, skalade och skurna i slantar eller stavar

3-4 vitlöksklyftor, skalade och skurna i halvor eller kvartar om klyftorna är stora

2 små äpplen, skalade, urkärnade och skurna i tärningar

3-4 lagerblad

1 grön chili, hackad

4 dl vitt vin

4 dl kyckling- och/eller grönsaksbuljong

1 msk tomatpuré

timjan – färsk i ruskor/revor eller 1/2 tsk torkad

gärna kelpamare naturlig smakförstärkare (det här är en fantastiskt bra produkt som jag upptäckt – som en naturlig glutamat; full av umami men utan det onyttiga glutamatet, gjord av alger)

Smör och olja till stekning

Gör så här:

Börja med att steka de hela eller halva schalottenlökarna tillsammans med vitlöksklyftorna i en blandning av smör och olja. Stek på ganska låg värme så de blir mjukkokta och bara precis börjar ta fin färg men inte bränns. Lägg i kycklingbitarna och bryn dem så de får lite färg, eller stek dem i en stekpanna vid sidan av under tiden du steker löken och för därefter över de brynta kycklingbitarna till grytan. Tillsätt morötterna, äppelbitarna, tomatpuré, lagerblad och det vita vinet. Lägg i några färska timjanruskor eller 1/2 tsk torkad timjan.

Låt puttra ihop så att vinet reduceras något. Tillsätt buljongen och låt koka ihop. Smaka av om det behövs mer salt eller använd gärna kelpamare och smaka därefter av om det behövs mer salt.

Servera med ris, kokt potatis och/eller sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera