Halloween – mat & tradition

Imorgon den 31 oktober är det Halloween, en tradition som verkar ha gjort sitt intåg i Sverige. Barnen firade ofta Halloween i skolan och med kompisar, men så gick de internationell skola. Sedan dess verkar det firas än mer på många håll. Redan då de gick på dagis fick de svart pasta, lila tårta och andra ”skrämmande” saker. Och gillar att ha någon middag i anslutning där kanske skrämmande inte står på menyn men väl rätter med pumpa och annat orange..

Ordet halloween kommer från engelskans All hallow’s eve – Alla helgons afton, en högtid som firas dagen före själva Alla helgons dag som infaller idag. Ursprunget är keltiskt – från Irland och Skottland, som jag redan berättat om i inlägget om pumpa som ni också hittar här på Katinkas Kitchen. Traditionen har kommit in i Sverige under senare delen av 1990-talet och omsätter varje år ca en miljard kronor i landet!

Amerikanerna firar sin Halloween med att barnen går runt och knackar på dörrar för att säga ”trick or treat” – bus eller godis. På bilden här bredvid är det sonen som är utklädd för Halloweenfirande:)

Alla Helgons Dag firas idag i större delen av den kristna världen, och fram till 1772 gjorde vi det även i Sverige. Sverige valde 1772 att avskaffa inte bara Alla Helgons Dag den första november, utan en hel del andra helger vid det som kommit att kallas stora helgdöden.  Namnet “Alla helgons dag” kvarblev, men som vilken arbetsdag som helst. Först 1953 blev alla helgons dag återigen röd dag, men då inte just den 1 november, utan den närmaste lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november. En dag att ära och vörda de döda och besöka deras gravar.

I USA gör man grinande skallar av urgröpta pumpor till Halloween, och då lämpar det sig att laga något 994645_10151760213877810_2116951372_ngott av det urgröpta pumpaköttet. Min favorit är pumpasoppa, kanske smaksatt med tryffelolja. Recept finner du här bredvid och under kategorin Pumpa i kolumnen till höger. Du kan läsa mer om pumpa i det inlägget här bredvid där det även finns länkar till en spännande fransk efterrätt på pumpa som är som en korsning mellan crème brûlée och ugnspannkaka. Det är även gott att bara skära pumpan i kuber och rosta dem i ugnen smaksatta med lök eller vitlök, svart- och  kryddpeppar för att sedan servera dem till en god köttbit eller göra en paj på dem.

Pumpan här nere till höger är gjord av vänners barn – stort tack för att jag får använda er fina pumpabild, Karolina! Och på mittenbilden ser ni sonen i yngre tappning redo att gå till skolan för Halloweenfirande (mina barn har gått internationell skola så började tidigt med detta firande).

Du hittar en massa recept för Halloweenfirande i kategorin Halloween i kolumnen till höger! Och pumparecept i kategorin Pumpa. 🙂

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera