Fisk under caponatatäcke

Caponata är en syditaliensk, siciliansk tror jag, grönsaksröra som är fantastiskt god i sin enkelhet. Den är som en slags finhackad version av ratatouille.

Jag gjorde ofta caponata när min dotter var liten och både hon och jag älskade det. Den är god som ett tillbehör till kött eller fisk eller som en pastasås.

Caponata föll lite i glömska hos mig ända till jag sprang på en burk caponata di melanzane (auberginecaponata) på Oliviers & Co. Jag vet inte om de här burkarna går att köpa på andra ställen, men jag hoppas det eftersom de innehåller en mycket god caponata som är oerhört praktisk att använda till en supergod vardagmiddag.

Barnen satt och mmm:ade i kapp om hur god den här rätten blev, och eftersom man använder caponata som är färdig på burk är den fantastiskt snabblagad. Första gången jag gjorde den använde jag två frysta block torskfilé. Andra gången använde jag färska filéer. Det förra är självklart billigare och lämpar sig väl till vardags medan det andra blir en sanslöst lättlagad festmiddag att bjuda nöjda gäster på. Den som vill kan självklart göra sin egen caponata – jag återkommer framöver med recept.

Man kan beställa från Oliviers & Co via nätet för leverans över hela Sverige.  http://www.oliviers-co.se/

Du behöver till 4 personer:

beräkna ca 200 gram fisk per person, vare sig du använder fryst eller färsk (De frysta protionsbitarna av torsk som finns numera är praktiska att använda också)

1 burk caponata di melanzane (se bild)

olivolja eller smör att smörja formen med

ev. en skvätt vin att hälla runtom, annars gärna lite buljong eller vatten med citron

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form, lägg i fisken. Bred caponatan över fisken. Häll 1/2 dl vitt vin i formen eller annan vätska. Ställ in i ugnen på 175 grader. Baka i ca 15-30 minuter beroende på hur stora fiskbitarna är och om den är fryst eller inte. Ett fryst helt block tar åtminstone 30 minuter. Känn efter genom att skära i mitten av den om den är klar. Det är inte heller roligt med överstekt fisk.

Servera direkt med kokt eller pressad potatis, eller med klyftpotatis som vi gjorde eller bara en härlig grönsallad och kanske ett gott bröd.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera