Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta med kött, rostade tomater och fetaost

Här kommer ytterligare ett recept som tillkom då tillgången på något att laga middag av var begränsad och jag inte orkade gå till affären.

Jag hade lövbiff hemma, men vi blev fler till middag än beräknat. Därför strimlades lövbiffen till en pastasås tillsammans med långsamrostade coctailtomater och fetaost. Några stjälkar salladslök som låg i kylen fick också åka med och ge det lilla extra till denna rätt som blev mycket uppskattad. Den som vill byter lätt ut köttet mot färsk eller rökt lax, tonfisk, räkor eller kyckling.

Du behöver för 4 personer:

400-600 gram lövbiff eller annat kött, skuret i strimlor

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

2-4 vitlöksklyftor, skalade och hackade (jag lät den större mängden vitlök rosta i ugnen tillsammans med tomaterna så de blev mjuka och nötigt milda i smaken)

olivolja

gärna en skvätt vitt vin

gärna lite buljong (trattkantarell-, kött- eller grönsaks-)

1-2 askar coctailtomater, skurna i halvor och långsamrostade i ugnen – du hittar receptet här: http://katinkaskitchen.com/?p=14524 (Har du riktigt bråttom kan du använda soltorkade tomater skurna i strimlor, men det blir inte riktigt samma smak om än gott)

1 paket fetaost

några stjälkar salladslök (kan uteslutas men gör verkligen det lilla extra)

Salt och peppar och gärna några chiliflakes eller Santa Marias Chiliexplosion

Gärna någon örtkrydda – t.ex. timjan, mejram, körvel, basilika

Gör så här:

Stek köttet hastigt på hög värme i omgångar så att det inte är för mycket i pannan samtidigt. Krydda det med salt, peppar, chili och örtkrydda. Lägg över det hastigt stekta köttet på ett fat och ställ det åt sidan.

Stek schalottenlöken på mellanlåg värme tillsammans med vitlöken (färsk eller rostad). När löken är mjuk och precis börjar ta färg häller du på en skvätt vin eller lite buljong. Jag använde både vitt vin och trattkantarellbuljong (finns på flaska).

Koka pastan al dente – var noga med att den inte blir överkokt. Eftersom den efter kokning blandas med resten och fortsätter värmas och därmed mjukas tar jag den strax före när jag annars tycker den skulle vara bra med en liten hård kärna.

Medan pastan kokar klart blandar du i köttet och de långsamrostade tomaterna och köttet. Krydda. Smula i fårosten. Vänd runt den nykokta avrunna pastan i pannan eller grytan där du gjort såsen. Lägg upp i en skål eller servera i grytan, strö den hackade salladslöken över. Jag blandade ner en del av såsen i pastan och lade resten ovanpå, som du ser på bilden.

Servera direkt. Vintips: Ett italiensk vin passar bra, t.ex. Villa Marina Rosso Conero från Marche å östra sidan vid Adriatiska Havet, gjort på Montepulcianodruvan. Artnr 2143, ett fynd för 79 kronor.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskithcen.com

 

Leave a Reply