Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Broccolisoppa special

Broccoli är en grönsak som jag älskar. Jag har skrivit om den i en artikel för Helsingborgs Dagblad för några år sedan. Jag använder den gärna som ett vackert, nyttigt och gott tillbehör till snart sagt allt. Praktiskt till vardagmiddagar inte minst.

Här har vi gjort en underbar soppa där favoritlöken schalottenlök och ljuvligt mild fransk rosa vitlök får vara med och ge fin smak. Det är spännande med broccoli för när man gör soppa på den blir smaken mycket mildare än man skulle kunna vänta sig. Den lite fräna kålsmaken som en del har svårt för försvinner och ersätts av en mild nötig krämig not som är underbar i just soppa. 

Det blev maken som fick börja med sopplagandet och efter lite rådgivning telefonledes blev han kreativ och använde den underbara franska vitlöken jag nyligen fått tag på – både för smakens skull och för att jaga bort höstbacillerna som florerar. Resultatet blev en mycket god soppa som blir härligt krämig i sig själv. Vi ringlade i lite grädde vid servering, och det går att göra extra festligt med lättvispad grädde. Du kan läsa mer om den härliga milda vitlöken i inlägget här bredvid eller på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=14558

Soppan kan serveras som förrätt vid en större middag eller som värmande underbar vardagmiddag.

Du behöver för 4 personer:

2 broccolihuvuden – även stjälkarna

4 schalottenlökar, skalade och finhackade

2 klyftor mild fransk eller spansk vitlök (skiljer sig i smak från kinesisk)

några msk smör eller olja till stekning

salt och peppar

8-10 dl grönsaksbuljong

vitt vin

Grädde till servering (gärna lättvispad)

Gör så här:

Hacka löken och vitlöken, stek den på ganska låg värme i smöret tills helt mjuk. Det här kan du göra i en stekpanna och sedan föra över det hela till kastrullen du ska göra soppan i, om du inte vill steka direkt i kastrullen eller grytan.

Skär under tiden broccolin i buketter och skala stjälken om den har tjockt skal. Använd stjälken – den är nästan det godaste tycker jag. Barnen kallar den skivade kokta stjälken för broccolikarameller.

Häll vitt vin över den stekta löken och låt koka ihop bara en aning, tillsätt buljongen, lägg i broccolin och låt koka mjuk i ca 20 minuter.

Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Du kanske behöver späda soppan med lite mer buljong eller vatten?

Servera och ringla en skvätt grädde (ovispad eller lättvispad – blir vackrare)  i skålen vid servering. Servera gärna med ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kithen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply