Italiensk maräng

Italiensk maräng är en maräng som görs med kokad sockerlag och därför blir både lite segare och tåligare. Den brukar traditionellt användas av patissièrerna – de franska finbagarna – i olika tårtor, tarter och bakverk. Här är ett mycket bra grundrecept jag funnit på matbloggen Trattoria. På bilden ser du små maränger som spritsats ut. De är praktiska och trevliga eftersom de går lite fortare att grädda och passar bra till marängsviss eller att bara äta som små munsbitar (eller mumsbitar).

Du behöver:

Du behöver till italiensk maräng:

4 äggvitor

några droppar citron

en nypa salt

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl socker som kokas till sockerlag tillsammans med 1 dl vatten

Gör så här:

Vispa äggvitorna med den första mängden (1 1/2 dl) socker i tio minuter. Under tiden kokar du ihop övriga 1 1/2 dl socker med 1 dl vatten till en sockerlag. Häll den varma sockerlagen i marängvispet i en stråle under vispning. Fortsätt vispa i minst 15 minuter. Marängsmeten ska bli fluffig, blank och svalna under vispningen.

Klicka eller spritsa ut maräng i små klickar på bakplåtspapper eller silikonplatta på en plåt, alternativt en väl smord plåt. Det sista av den goda marängsmeten kan man spritsa direkt i munnen, tycker sonen..:)

Grädda i 125-150 grader i åtminstone 40 minuter. Titta till dem så de inte blir för mörka, de ska fortfarande vara ljusa, men krispiga och lite knapersega inuti.

Lägg marängerna i en burk med tättslutande lock om de inte ska användas direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera