Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lammköttfärssås

Ibland gör jag köttfärssåsen på lammfärs. Det blir också mycket gott och påminner hela familjen om vårt favoritställe i Alperna som gör sin köttfärssås på lamm som de själva har uppe på hög höjd i bergen på somrarna och som mina barn varit med och vallat på 2,500 meters höjd. Här har jag piffat till den ytterligare genom att servera den med en färsk tomatsalsa med basilika.

Du behöver för ca 4 personer

ca 500-600 gram köttfärs

1 gul lök, skalad och finhackad

2-4 vitlöksklyftor, skalade och finhackade samt mosade med salt eller pressade

1-2 förpackningar krossade tomater av god kvalitet

2-3 msk tomatpuré

färska örtkryddor

1-2 tsk paprikapulver

2 lagerblad

en bit torkad chili eller några chiliflakes

en skvätt rött vin

gärna 1/2 tärning köttbuljong

Jag hade även i lite kelpamare, en naturlig smaksättare som inte innehåller glutamat och som blivit en favorit i såser.

olivolja

Gör så här:

Ta fram lammfärsen ur kylen så den inte är så kall när den ska stekas. Hacka löken och vitlöken. För att sedan få ett gott mos-kross av vitlöken strör du salt över den finhackade vitlöken och mosar den sedan med knivbladet – då blir den ganska snabbt en saltig god vitlökspuré du kan smaksätta vad som helst med.

Hetta upp oljan till medelvärme och stek löken i den. Tillsätt vitlöken och lammfärsen och öka värmen. Stek under omrörning och upphackning av färsen så den fortsätter att vara finfördelad och inte klumpar ihop sig. När lammfärsen börjar ta lite färg tillsätter du paprikapulver och örtkryddor samt peppar och rör om. Häll på rödvinet och låt koka ihop helt snabbt innan du tillsätter tomatpuré och krossade tomater. Smula i buljongen och häll gärna i några droppar kelpamare om du har det. Lägg också i en halv torkad chili och lagerblad. Låt stå och puttra.

Under tiden sätter du på pastavattnet och gör tomatsalsan om du väljer att servera den till. Recept finner du här:

Smaka av såsen och se om du behöver mer av några kryddor eller salt.

Koka pastan lite kortare tid än som anvisas på paketet för att den ska bli al dente och trevlig så som i Italien. Tänk på att den fortsätter att mjukna efter att du hällt av den, i synnerhet när du blandar den med såsen.

Lägg pastan i pannan med såsen och rör runt. Lägg upp på tallrikar eller servera direkt ur pannan alternativt ur en skål.

Buon appetito!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply