Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pumpasoppa extragod

Jag kan nästan lova att denna klassiska franska soppa blir en ny favorit att plocka fram varje höst. Lika lätt och god vid en vardagsmiddag som till förrätt vid en bjudmiddag – då gärna med exklusiv tryffelolja. När jag prövade ut det här receptet mumsade sönerna i sig allt till sista droppen.

Här har jag utgått från ett enkelt klassiskt franskt recept men gjort den lite mer elaborerad – fast den är fortfarande lättlagad och blir förföriskt god.

Du behöver för ca 4-6 personer:

Ca 1 kg pumpa – skal, hinnor och kärnor borttagna, skuren i bitar

ev. 1 gul lök, skuren i stora klyftor

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

en rejäl klick smör

7-10 dl god kycklingbuljong (du kan behöva späda med mer, men ta den mindre mängden först och avvakta så den inte blir för tunn)

1-1½ dl vitt vin

ca 1 dl grädde (kan uteslutas – jag tar ofta bara någon halv dl)

peppar

ev. riven muskotnöt

ev. salt (behövs nog inte om buljongen är salt, men tryffelsalt kan vara gott att ha i)

ev. persilja eller körvel till dekoration

olja mixad med persilja alternativt tryffelolja

Gör så här:

Börja med att lägga pumpaköttet tillsammans med den klyftade löken på en oljad plåt och ställ in den i ugnen på ca 200 grader. Låt pumpan och löken rostas. Lägg därefter ner bitarna i buljongen som du kokat upp.

Under tiden som pumpan rostas steker du den finhackade schalottenlöken i smöret i en stekpanna på medelsvag värme. När löken är helt mjuk häller du på det vita vinet och låter det puttra ihop lite. Häll lökhacket med vinet i kastrullen med soppan och låt soppan koka i ca 20-30 minuter tills allt är mjukt och alla smaker blandats.

Mixa soppan, gärna med en stavmixer. Du kan behöva späda den med mer buljong och kanske en skvätt vin till. Krydda med peppar, salt och ev. lite riven muskotnöt. Smaka av! Den ska vara slät, krämig och fin men inte för tjock eller för vattnig.  Vispa i grädden. Servera i skålar, gärna med lite persilje- eller tryffelolja vackert ringlad över, och kanske ett persilje- eller körvelblad för dekoration. Servera gärna med ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply